На Запад гонките по пътищата са криминализирани, трябва ли и в България да се случи същото?

На Запад гонките по пътищата са криминализирани. Няма как да се правят състезания в градски условия или на магистралите без законът да го санкционира. Трябва да бъдат приети текстове в Наказателния кодекс, с които тези действия да бъдат категоризирани като престъпления.

Това каза преди дни , Георги Вълков от Асоциацията на застраховани и пострадали при пътно-транспортни престъпления по БНР.

Това са престъпления, защото като нарушаваш Закона за движение по пътища и създаваш предпоставки за възникване на ПТП, това е вид умисъл към престъпление.

Няма разлика в това дали си убил човек на пътя, ударил си го по главата или си го застрелял без да искаш с пистолет. Разлика няма, но в единия случай законът третира такива деяния много по-строго, отколкото в друг.

Според него в училище децата не се обучават ефективно на правилата за безопасност на движението: По принцип в по-горните класове има часове по пътна безопасност, но там има само приказки и не се обучават децата на реалната ситуация по пътищата.

Вълков беше категоричен, че проблемът за ПТП не е само във високата скорост, с които се движат някои водачи:

Човек може да кара с висока скорост, но в същото време да е добре подготвен водач. Въпросът е, че няма подготовка на тези водачи. Децата от детската градина трябва да бъдат подготвяни под формата на игри за това какво се случва по пътищата, какви са правилата на движението и участниците в движението. Това докато не се случи няма как с един шофьорски курс от 30-40 или 50 часа ти да излезеш подготвен на пътя. Трябва да има образователен ценз, за да може човек да вземе книжка.

Comments

comments