Натурализиран американски гражданин с кувейтски произход уби четирима морски пехотинци в Тенеси

Въоръжен мъж откри стрелба в щата Тенеси, успявайки да убие четирима морски пехотинци, преди да бъде ликвидиран от силите за сигурност, предадоха световните агенции. Ранени са още трима души, включително един полицай. Към момента мотивите на стрелеца не са ясни.
Извършителят на убийствата е Мохамед Юсеф Абдулазиз на 24 години, съобщи телевизионният канал, Си Би Ес, позовавайки се на два източника от полицията. Младият мъж е открил стрелба в град Чатануга на 2 места в града: в центъра по планиране на операции на ВМС и в центъра за подготовка на морски пехотинци, които се намират на няколко километра един от друг.
Бил Килиън, главният прокурор на САЩ, потвърди, че прокуратурата разглежда инцидента като терористичен акт. В същото време прокурорът отказа да отговори на въпроси на журналисти дали нападателят е свързан с екстремистката групировка „Ислямска държава“. Според него, предстои да се изяснят мотивите на стрелеца.
ФБР потвърди информацията, че Абдулазиз е натурализиран гражданин на САЩ, дошъл от Кувейт. Според предварителни данни, мъжът никога не е представлявал интерес за органите по сигурността. Едновременно с това, според вестник „Ню Йорк таймс“, преди години е имало разследване срещу неговия баща по подозрение във връзки с терористи и финансиране на екстремистка организация.
През 2012 г. Мохамед Юсеф Абдулазиз завършва Университета Тенеси в Чатануга, специалност електроинженерство. Пред Си Ен Ен един от бившите му преподаватели – Кевин Емили, заяви, че Абдулазиз бил „прекрасен студент“. „Беше много скромен, винаги ме слушаше. Никога не съм имал никакви проблеми с него“, казва той.
Американският президент Барак Обама даде обещание за провеждане незабавно и щателно разследване на стрелбата в Тенеси. В изявлението си Обама съобщи, че стрелецът, който бе убит, е действал сам. Той окачестви инцидента „сърцераздирателен“ и изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.

Comments

comments