Как боледуват децата от COVID-19 и кога трябва да се насочим към лекар

 

„Алармиращи за преглед от лекар или за насочване към болница трябва да бъдат трайно повишена температура над 38,5 градуса. Когато тя не може да бъде смъкната със стандартни медикаменти, ако детето започне да диша много учестено и повърхностно, ако детето е много бледо или устните му са със синкав цвят, това е индикация за бързото насочване към лекар“, заяви в „Денят започва“ Благомир Здравков, директор на СБАЛ по детски болести “ Проф. д-р Иван Митев“ в София.

По думите му напливът на болни деца с COVID-19 е сериозен, но няма случаи на дете, което не е прегледано, ако се нуждае от хоспитализация се пренасочва към друго лечебно заведение.

„Лечението на деца трябва да бъде изписано от лекар и да няма самолечение, задължително е да бъде след преглед от лекар. В момента максималният капацитет на болницата за деца с Ковид е разкрит – 11 легла, като всички са заети, приемат се както новородени, така и такива до 18-годишна възраст. Легла, когато се налага, се разкриват“, допълни Благомир Здравков.

По думите му е редно да се преглеждат пациентите, а не само дистанционно да бъдат изписвани схеми за лечение, което е неудачно особено за децата.

„Някои дефицитни медикаменти са осигурени, специално при болничното лечение на децата. Много бързо се разпространява Ковид при децата, но протича по-леко заболяването. В болница се лекуват деца със сериозна клинична картина, заболяването засяга в по-голямата част горните дихателни пътища“, добави Благомир Здравков.

Той поясни, че когато детето е положително и в самото домакинство има болен с COVID-19 трябва да се премине към изолация. При извънучилищните занимания контактите са рискови, уточни Благомир Здравков. Липсата на Национална детска болница е осезаема, комплексността на детското обслужване е най-големият проблем, каза още Благомир Здравков.

Comments

comments