Кабинетът обсъжда минималната заплата да стане до 55% от средната за страната

Минималната заплата – между 35 и 55 на сто от средната за страната и да се определя на базата на няколко обективни показателя, това предвижда проект на Министерския съвет, който в момента работна група към социалното министерство е в процес на обсъждане с бизнеса и синдикатите.
Необходимите критерии, от които ще зависи минималното възнаграждение, са размерът на средната заплата за страната за последното тримесечие, линията на бедност, индексът на потребителските цени за съответната година спрямо предходната според заложеното в бюджетната прогноза, пише в. „Сега”.
По информация на НСИ за третото тримесечие на тази година средната заплата е 882 лв., което означава, че минималната трябва да е до 441 лв. според предлаганата методика.
Планът на кабинета е минималното възнаграждение да стане 420 лв. от 1 януари. Размерът на заплататаобаче – след приспадането на осигуровките и данъците – не трябва да е под прага на бедност. С увеличаването на минималната заплата на 380 лв. от 1 юли нетният й размер стана 298 лв. и за първи път изпревари линията на бедност с 12 лв.

Comments

comments