И Холивуд си позволи да открадне „Дельо Хайдутин”, използвана е във филм с Клуни

Легендарната българска народна песен „Излел е Дельо хайдутин” е използвана в музиката към филма с Джордж Клуни, който се излъчва в момента в кината. Филмът се „Утреландия”, съобщава БНТ.
Валя Балканска, изпълнителката на песента очаквано, не е била питана за разрешение, нито знае, че песента е използвана в Холивуд.
Именитата песен е включена в ремикс с модерно звучене и променена тоналност. „За първи път чувам. По-ниска тоналност там. Това не е моят глас”, каза пред БНТ Валя Балканска. Тя всъщност е съгласна, че песента е същата, но доста променена.
„Много народ я изпя, много народ я открадна. За първи път чувам в този аранжимент песента си”, съобщи певицата.
Композиторът Томас Бергерсен признава в интернет кореспонденция с БНТ, че е използвал малка част от песента.
Валя Балканска все пак доволна, че българската народна песен звучи в холивудска продукция. „Силата на Дельо си намери мястото – от земята в небесата”, каза тя.
„Поне едно извинение да отправи, че е взел песента, без да пита. Или поне, това в кръга на шегата, да почерпи”, завърши певицата.
Това не е първият случай, в който космическата песен е открадната за саундтрак на холивудски филм. Преди 5 години тя звучеше в лента за участието на САЩ във войната в Афганистан.

Comments

comments