За година у нас са заловени 21 джихадисти

През изминалата 2015 г. в България са били арестувани 21 терористи, информира БГНЕС, цитирайки последния доклад на Европол за тероризма. В него се посочва, че сред направените арести в страната ни няма нито един представител на леви или десни терористични организации, а само на джихадисти.
В доклада директорът на Европол Роб Уейнрайт поставя акцент върху тежките атентати, извършени на територията на ЕС през миналата година и в частност Франция, която пострада най-тежко от тероризма.
През 2016 г. са при терористични атентати са загинали 148 французи, а други 350 са били ранени. В доклада на Европол като основна тенденция се посочва това, че заплахата за сигурността на ЕС продължава да расте. Най-голямата заплаха за страните членки остават джихадисткият тероризъм и свързаните с него чуждестранни бойци, които идват от конфликтни точки.
Според службата нападенията в Париж от януари (срещу редакцията на „Шарли ебдо“) и през ноември (срещу редица обекти в центъра на френската столица) представляват промяна в методите на извършване на атентатите, която се изразява в насочването им към силно населени градски части и предизвикването на голям брой цивилни жертви.
През изминалата година най-много джихадисти – 377, са били задържани във Франция. Голям брой задържани има и в Испания (75 души), Белгия (60 души) и в Австрия (48 души). По отношение на крайнодесните терористи през миналата година на територията на ЕС са задържани 67 души, основна част от които в Испания (37 души) и Гърция (16 души). Голям е броят и на арестуваните сепаратисти – 168 души. Задържаните леви екстремисти през миналата година са били 11 души.

Comments

comments