Заради визите България и Румъния могат да наложат вето на ЕС за търговските споразумения със САЩ и Канада

България и Румъния могат да наложат вето на решението на ЕС за споразуменията за свободна търговия със САЩ и Канада в отговор на продължаващия визов режим, обяви дипломатически източник от Брюксел.
„Такива разговори се водят сред кръговете на властта в България и Румъния, защото САЩ и Канада запазиха визовия режим за гражданите на тези страни“, казва неназованият дипломат, цитиран от РИА „Новости“.
През 2013 година ЕС и Канада сключиха икономическо и търговско споразумение, известно като като CETA (бел. ред. съкр. от Comprehensive Economic and Trade Agreement). Подробностите около него обаче станаха известни едва през миналата година, когато се повдигнаха спорните въпроси относно лишаването на националните парламенти от глас по някои клаузи.
Във връзка с другото споразумение – това със САЩ, известно като Трансатлантическото споразумение или TTIP, преговорите продължават. Въпреки това, експерти и анализатори, граждански организации и НПО се опасяват, че преговорите текат твърде неясно, тъй като не се съобщават подробности по тях.
Към този момент никой не е дал категорично обещание, че тези споразумения няма да дадат огромна власт на големите корпорации за сметка на малките и средните предприятия.
Канада и САЩ трябваше да премахнат визовите ограничения за българи и румънци, след като балканските страни се присъединиха към ЕС. Но Вашингтон и Отава с години протакат решението, а администрациите на Белия дом дават празни обещания, че това ще се случи скоро.
Европейският съюз, от своя страна, макар и тромаво, предприема ход по решаване на тези въпроси. Предложението на ЕК е да предложи на САЩ да въведат електронно разрешение за издаване на визи за гражданите от България и Румъния, които са „нерискови“.
А за такива, според дефиницията на ЕК, следва да се смятат пътниците, които през последните 10 години са получавали американски визи и не са нарушавали правилата. Подобно облекчение ще се търси и от Канада, като в следващите месеци канадските власти ще изпратят експерти в България и в Румъния, които да преценят намясто дали има основания да преразгледат решенията си.
Трябва да се отбележи обаче, че на гражданите на България и Румъния не се гледа с добро око, защото имат повече откази. Не на последно място и повече нарушения на визовия режим от законовите прагове и с това се обяснява забавяне на процедурата по неговото премахване.

Comments

comments