Д-р Гергана Николова: Трябва да преборим страховете от ваксините

Личните лекари не би трябвало да бъдат изваждани от ваксинопрофилактиката срещу Covid-19 за деца, каза пред БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

От 1 800 000 ваксини за Covid, поставени до този момент, около 1 100 000 са поставени от общопрактикуващите лекари, независимо че ние започнахме доста по-късно поставянето на ваксини, защото в началото бяхме изключени от ваксинационния процес.“

Според нея личните лекари засега не могат да поставят ваксини на най-малките деца, може би защото се смята, че 10 дози по-лесно ще се съберат във ваксинационен център.

Практиките с много деца в пациентските листи биха могли по-бързо да събират необходимия брой деца, допълни д-р Николова. По думите ѝ личните лекари са гъвкави и не разхищават дози. Детските ваксини ще се поставят през интервал от 21 дни.

Относно предстоящите усилия на Министерството на здравеопазването да вдигне нивото на ваксинация в страната и събирането на експертен съвет за целта д-р Гергана Николова заяви:

„Трябва да се борим основно със страховете на хората. В публичното пространство много дълго време се говореха много и разнопосочни неща. Не бива да обвиняваме пациентите, че, видите ли, те са неграмотни, че не са наясно със съвременната наука. Напротив – има много хора, които са грамотни, образовани, но просто се страхуват.“

Трябва да преборим страховете на хората по най-разумния и човешки начин, а най-лесно това се случва при общопрактикуващите лекари, смята д-р Николова.

„Ще се даде много повече научна информация. Кампания, която да стигне до всички – до всички лекари, до всички наши пациенти, защото това е начин да се справим със страховете на хората.“

Личните лекари и фармацевтите се ползват с най-голямо доверие в здравната система, напомни Гергана Николова.

„Дали и как ще се затягат мерките, на този етап, поне с тази заболеваемост, аз лично не виждам смисъл“, посочи още тя.

Comments

comments