Днес беше планираният втори етап по събарянето на незаконните постройки в Гърмен заради писмо от Европейския съд което никой все още не е показал

Планираният за днес втори етап на събаряне на незаконните постройки в село Гърмен се отлага. Причината е решението на Европейския съд по правата на човека, според което първо трябва да бъде осигурен подслон на засегнатите семейства.
Именно поради отлагането на събарянето на постройките на ромските жители, граждани на община Гърмен подготвят протест в края на тази седмица, съобщи bTV.
От ведомството на Лиляна Павлова уточниха, че освен писмото от Европейския съд са получили и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Хелзинския комитет.
За сега толкова много афишираното през последните дни писмо от Европейския съд не е показано пред никоя медия, което само създава допълнително смут и недоверие към истинността на изложените от българските власти становища. Но дори и такова наистина да съществува, това писмо имат статут на препоръка, а не на решение, с което българските власти според договореностите с ЕС не са задължени да се съобразят.
Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че 4 семейства са отказали настаняване в социални жилища, защото са при роднини, но децата им ще бъдат обгрижени. Други две семейства също са отказали помощ.
Разрушаването на незаконните постройки е потвърдено от Върховния административен съд, защото те са и опасни за обитателите им.

Comments

comments