Ако не внесем дължимите си здравни вноски за последните години, плащаме такива за 5 години назад

В случай, че не внесем дължимите си здравни вноски за последните години, ще се наложи да заплатим всички такива за 5 години назад. Текстът беше приет с 96 гласа „за”, 19 „против”, а трима се въздържаха, предаде „Фокус”.
Точният текст на така приетите промени в Закона за здравното осигуряване е, че здравноосигурителните права на лицата се възстановяват при условие, че до 31 декември 2015 година лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца. От 1 януари 2016 година здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват при условие, че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеза с начислените лихви за забава.
Преди действащото законодателство беше с толеранс до края на 2015 година и всеки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.
При положение, че правата не бъдат подновени по сегашните правила, то от догодина нередовните ще трябва да платят всички видове невнесени осигуровки за 5 години назад, за да придобият отново право на здравно осигуряване, гласуваха предложението на депутатите от Реформаторския блок Шишков и на Петър Славов.

Comments

comments