Ядреното споразумение с Иран: какви опции има ЕС след решението на Тръмп?

plenary_session


Евродепутати ще обсъдят последиците и отговора на ЕС на решението на президента на САЩ да се оттегли от ядреното споразумение с Иран във вторник.

Евродепутатите ще дискутират темата с върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини.

ЕС е единен в подкрепата си за ядреното споразумение с Иран, докато други проблемни въпроси, като подкрепата на Иран за сирийския режим или програмата за балистични ракети, трябва да бъдат решавани чрез други средства, заявява председателят на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия). Това изказване дойде в отговор на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да възстанови всички санкции, които преди това са били наложени на Иран и впоследствие са били вдигнати в резултат на настоящото споразумение.

Евродепутатите могат да потърсят допълнителни обяснения за това как повторното въвеждане на санкции от страна на САЩ може да се отрази върху сделките, сключени между Иран и някои европейски компании (като Total или Airbus).

Допълнителна информация

През юли 2015 г. Иран и шест държави (Франция, Германия, Обединеното кралство, Китай, Русия и САЩ) заедно с ЕС подписват Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) – ключово споразумение, което трябва да гарантира, че ядрената програма на Иран ще остане мирна в замяна на премахването на рестриктивни мерки срещу страната.

Дебат: вторник, 12 юни

Процедура: Изказване на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

#Irandeal #JSPOA

Comments

comments