Ядрена заплаха, нови атаки и жертви, нова помощ за Украйна

Ядрена заплаха от Трета световна война, нови атаки и жертви, нова помощ за Украйна: Агенция БГНЕС обобщава акценти от събитията в Украйна в последните часове:

– Пет жертви на атаки по жп гари –

Най-малко петима души са убити и 18 са ранени при руски ракетни удари по пет железопътни гари в централната Украйна област Виница, съобщи украинската главна прокуратура.

– САЩ искат „отслабена“ Русия –

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се надява войната в Украйна да затрудни руската армия. „Искаме да видим Русия отслабена до степен, че не може да направи нещата, които направи при нахлуването в Украйна“, каза той след посещение в Киев съвместно с държавния секретар Антони Блинкен. Украйна може да спечели войната, ако разполага с „правилното оборудване“, добави той.

Остин и Блинкен обещаваха 700 милиона долара за допълнителна военна помощ по време на посещението си.

– Русия предупреди за реална опасност от Трета световна война –

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че има „реална“ опасност от избухване на Трета световна война в резултат на конфликта в Украйна. „Опасността е сериозна, реална е, не можете да я подценявате“, каза той пред агенция Интерфакс.

– Мирните преговори да продължат –

Мирните преговори с Украйна ще продължат, допълни Лавров. Той разкритикува подхода на Киев към преговорите и обвини президента Володимир Зеленски, че се „преструва“, че преговаря. „Добрата воля има своите граници. Но ако не е реципрочна, това не помага на процеса на преговори“, казва той.

– Американските посланици и консули ще се върнат в Киев –

Блинкен потвърди, че американските дипломати, изтеглени от Украйна в началото на руската инвазия, постепенно ще се върнат в Киев. Президентът на САЩ Джо Байдън номинира офицера от външните служби Бриджит Бринк за следващия американски посланик.

Няколко европейски държави също отвориха отново своите посолства в Киев, след като Русия изтегли войските си от региона.

– Няма сделка за Мариупол –

Руската армия твърди, че Киев е попречил на евакуацията на цивилни от мариуполския стоманодобивен завод „Азовстал“, където украинските сили са се барикадирали в обсадения пристанищен град, въпреки че обяви едностранно прекратяване на огъня. Според Украйна, обаче, Москва не се е съгласила с искането й за евакуация на ранени войници и цивилни.

– Путин поздрави Макрон –

Руският президент Владимир Путин поздрави френския президент Еманюел Макрон за победата му над крайнодесния кандидат Марин льо Пен, смятана за по-близка до Москва.

– МНС се присъедини към разследването на престъпленията в Украйна –

Главният прокурор на Международния наказателен съд ще се присъедини към разследващия екип на ЕС, за да проучва възможни международни престъпления, извършени в Украйна. Това е първия път, в който нейни представители участват в съвместно международно разследване.

– Изгонени германски дипломати –

Москва експулсира 40 германски дипломати, след като Берлин обяви 40 руски дипломати за персона нон грата по-рано този месец.

– Британски ракети срещу Русия –

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс увери, че Лондон ще изпрати на Украйна бронирани превозни средства, които могат да изстрелват ракети срещу руски бойни самолети.

– Русия твърди, че е свалила украински дронове –

Губернаторът на руската област Курск, която граничи с Украйна, каза, че руските сили са свалили два украински дрона близо до границата между двете страни, в район Рилски в Курск. Двама души са ранени в село в руския регион Белгород вследствие на украински удари, съобщи кметът на селото.

– 5,2 милиона бежанци –

Повече от 5,2 милиона украинци са избягали от страната си откакто Русия започна инвазията си преди два месеца. Над 45 000 са напуснали през последните 24 часа, съобщи ООН.

Comments

comments