Югозападният стил в интериорния дизайн

Всички от вас, които са почитатели на индианците и тяхната култура могат да се запознаят в тази статия с Югозападният стил в дизайна на жилища, хотели, заведения и обществени места. Той подвежда по името си, че става дума за западно европейски стил, но всъщност произлиза от Аризона и Ню Мексико, а като жанр е най-близо до стила рустик. Той е вдъхновен от индианците, мексиканците и испанците. Характерни са плоски покриви, отворени етажни проекти и големи градини. Цветовете обикновено са приглушени – преобладават земни, естествени нюанси в теракота, жълто-кафяво, бяло и розово-бежово с инспириращи акценти и платове.

Плоски покриви, отворени етажни планове, обширни дворове и градини са отличителните белези на един дом Югозападна. Небесносин е любим цвят сред индианците за прозорци и врати. Всички цветове трябва да се срещат в природата – горско зелено, цвят сьомга, лимоново жълто.

Стените в този стил са грубо измазани или от гладък камък и създават сива и леко студена атмосфера, затова обикновено плочките са ръчно изрисувани, като имат за цел постигането на повече цвят и топлина в помещенията. Използват се също така, характерни за онази епоха, впръсквания на боите в стената, стенописи с духовно съдържание. По-специално от индианската култура е заимствано включването на истории и изображения, описващи заобикалящия ги свят. При подовите настинки се използва най-честа теракота в меден цвят, наподобяваща тухлена конструкция във форма на квадрати. Ако се заложи на паркет, то той би изглеждал грубо и нешлифовано. Идеята, както при стила рустик е естествените петна по дървесината да личат оптимално, така че боята, която се нанася е, за да ги запази по-дълго, а не да ги скрие. Стиловото оформление може да се завърши с включване на индиански килими за подчертаване на стила. Декорацията е предимно от ковано желязо, изсушени треви, листа и дървесни кори, керамика в ръчна изработка, статуетки и животинска кожа се включват активно в битовите и предметите на изкуството. Осветлението е индиректно и от естествени източници като свещници и по-специални лампи.

 Източник: http://remontira.bg/

Comments

comments