Ще има промени в агенцията за безопасност на храните, но не сега, каза министър Танева

86375-560x315-trim(61,0,1600,1154)

Ще има кадрови и организационни промени в агенцията за безопасност на храните, но не може да ги направим в пика на кризата, при която имаме нужда от хора на терен, каза днес пред БНТ министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че има слабости в работата по борба с африканската чума по прасетата, особено в комуникацията с хората.

По повод твърдения на антикорупционния фонд за нарушения при обществени поръчки за унищожаване на животински отпадъци с мобилни инсинeратори министърът каза, че ще съдействат на прокуратурата в проверката.

В отговор на въпрос Танева посочи, че към днешна дата има 30 огнища на болестта, основно в Северна България, като 6 от тях са в промишлени комплекси, а останалите в домашни стопанства. Последният случая на установено огнище при домашни прасета е от 27 юли. Министърът допълни, че случаите на болни диви прасета са 33, а последният е от снощи.

Десислава Танева уточни, че към момента в 12 държави от ЕС има случаи на африканската чума по свинете и за седем години нито една държава не е излязла от списъка. Министърът посочи, че не е трудно и скъпо частните стопанства да въведат нужните мерки за биосигурност, като държавата ще търси и варианти да помогне.

Танева каза, че всеки, който доброволно е умъртвил животните си, ще получи по 300 лева, за да почисти двора си и да подготви мястото за ново гледане на прасета догодина. Попитана дали протестите са политически, тя отбеляза, че има места, където кметове провокират протести./Дневник

Comments

comments