Шофирал с 307 км/ч в София ще бъде обвинен за хулиганство, не за превишена скорост

Водач, шофирал с 307 км/ч, ще бъде обвинен за хулиганство, а не за превишена скорост, съобщава Би Ти Ви.

За случая се разбра, след като в началото на седмицата в социалните мрежи бе публикувано видео, на което се вижда как автомобил развива в пъти над позволената скорост по Околовръстния път на София (ограничението там е 80 км/ч) през нощта.

Пътната полиция се самосезира за случая след сигнал на Би Ти Ви, след като от телевизията успяха да се свържат по телефона с мъжа, публикувал клипа в профила си във фейсбук. Той отрече да притежава или да е шофирал колата, а малко по-късно видеото бе свалено.

Сега пред телевизията от столичния КАТ съобщават, че хората от клипа са установени. На шофьора и на автора на видеото са връчени предупредителни протоколи и предстои Софийската районна прокуратура да повдигне обвинения за хулиганство.

Това не е първи случай, когато „Пътната полиция“ се активизира, заради добил медийна популярност клип. През 2015 година, когато имаше няколко такива случая, тогавашният началник на отдела Бойко Рановски обясни, че когато става дума за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено съгласно Закона за измерванията и минало първоначална или последваща проверка от Института по метрология“.

Шефът на КАТ посочи още, че на база видеозаписи и снимки от граждани могат да се санкционират всички нарушения с изключение на превишената скорост. За целта обаче направилият уличаващия материал трябва да се съгласи да свидетелства официално. „Акт, съставен на база видео или снимка, не е от регламентирано от закона техническо средство, лесно може да падне в съда, коментираха тогава казуса адвокати, потърсени от „Дневник“.

Comments

comments