Шолц: Путин няма да спечели войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Владимир Путин няма да спечели войната в Украйна“. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, като оцени, че руският президент вече се е провалил във всичките си стратегически цели.

Планът на Русия да завладее цяла Украйна днес е „по-далеч, отколкото беше в началото“ на инвазията на 24 февруари, тъй като Украйна оказа впечатляваща защита“, заяви Шолц на Световния икономически форум в Давос. „Нашата цел е кристално ясна – Путин не трябва да спечели тази война. И аз съм убеден, че той няма да я спечели“, каза германският канцлер, цитиран от БГНЕС.

„Путин подцени решимостта и силата на съюзниците в противодействието на агресията му в Украйна“, заяви Шолц, като отбеляза, че Москва вече е подтикнала и Финландия и Швеция да се присъединят към отбранителния съюз на НАТО.

Шолц, който няколко пъти е разговарял по телефона с руския лидер след нахлуването на Москва, заяви, че „Путин ще започне сериозни преговори за мир едва когато разбере, че не може да пробие отбраната на Украйна“.

А западните съюзници, които въоръжават Украйна и налагат тежки санкции на Русия, ще продължат подкрепата си за Киев, обеща той.

„Въпросът е да дадем ясно да се разбере на Путин, че няма да диктува мира“, каза Шолц. „Украйна няма да приеме това, както и ние“, добави той.

Шолц обаче не отговори директно на критиките от страна на Украйна, че Германия не действа достатъчно бързо при снабдяването на Киев с тежки оръжия. Той само заяви, че подкрепата на Германия за Киев ще продължи да бъде координирана със съюзниците и че няма да позволи на НАТО да се превърне в „страна в конфликта“.

Comments

comments