Шефът на КЗП: Има политически натиск върху Комисията

 

Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и опит да се блокира работата. Това обяви на извънреден брифинг председателят на КЗП Иван Френкев. Той посочи, че е назначена проверка в Комисията от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме една безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на Комисията за защита на потребителите защо си върши работата”, обясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. „Темата беше повдигната лично от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да осъществим надзор”, припомни той.

Председателят на КЗП поясни, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите” и при липса на изрично секторно законодателство се прилага общият закон. И добави, че благодарение на бързите действия и проверките на инспекторите на Комисията продажбата на райски газ е била ограничена.

Втора точка в сигнала била по повод програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която КЗП осъществява. „Ние, като Комисия, сме длъжни да проверим дали при прилагането на специалните антикризисни мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени”, каза още той.

Френкев беше категоричен, че КЗП е един работещ орган, ползващ се с изключително високо доверие в българските граждани. „Понякога сме единствените защитници на обикновените хора. Ще продължим да работим за интересите на българското общество”, обеща председателят на Комисията.

Той посочи, че има опит за оказване на натиск върху КЗП за проведени проверки, част от нейните правомощия. „Опит едва ли не да се изкара, че ние сме разходвали ресурс залудо”, каза още Френкев.

Председателят на Комисията подчерта, че Министерството на икономиката и индустрията спира работата на КЗП с цел „да се дискредитира предишното управление” и „да се изкарат някакви политически дивиденти”.

„Може би трябва да попитате г-н министъра защо се опитват да се месят в работата на Комисията”, допълни Френкев.

 

Резултатите от проверките за райски газ гледайте във видеото.

/нова тв

 

Comments

comments