Шестте стълба при разработването на успешен уеб сайт

 

Разработването на първокласен уеб сайт за вашия бранд не е лукс или бъдеща индулгенция, а абсолютна необходимост смятат от SeoWebDesign – уеб дизайн агенция с над 12 годишен опит на пазара за изработка на сайтове. Всеки потенциален клиент ще използва първоначалното впечатление от вашия уеб дизайн, за да прецени колко професионален и квалифициран сте, така че не можете да си позволите да му представите лош уеб сайт. Съществуват шест еднакво важни аспекта, които трябва да вземете предвид, когато пристъпвате към разработката на уеб сайт. Нека разгледаме как да започнете и към какви стандарти трябва да се придържате при работата на вашия дизайнер.

Съдържание

Това може да изглежда очевидно, но е полезно наистина да се задълбочите във всички видове съдържание, които можете да си предоставите. Ето няколко подходящи типа съдържание и най-добрите начини да ги представите на уеб сайта си.

Тонът на страницата

Какъвто и да е тонът ви – професионален или хумористичен – той трябва да бъде последователен във всички раздели. Обърнете внимание на SEO ключови думи и фрази, но се погрижете да ги използвате органично и естествено, не само че читателите ще разпознаят очевидните опити за поставяне на ключови думи, но и алгоритмите, които търсачките използват също. Уверете се, че текстът ви е информативен и същевременно лесен за четене.

Изображения

Новите читатели са много по-склонни да се задържат и да възприемат информацията и марката ви, когато на всяка страница има красиви и висококачествени изображения. Снимките направени с мобилния телефон на входа на магазина и на персонала вече не са достатъчни, така че определено помислете за професионални фотографи и редактори, както и за талантливи дизайнери, които могат безпроблемно да интегрират тези изображения в уеб сайта ви. Логата и фирмените ви материали също трябва да отговарят на същите стандарти. Не забравяйте и по-обикновените страници, като порталите за доставка или плащане.

 

Блог

Наличието на подробен и актуализиран блог е по-важно и полезно, отколкото си мислите. Направете добре обмислен редакционен календар с публикации в блога, които не само подчертават вашата марка, но и предоставят информационни и образователни ресурси за вашите читатели. Помнете, че утвърждаването ви като лидер в своята област ще донесе повече ползи, отколкото си мислите, и ще направи много по-вероятно те да бъдат споделяни. Редовно публикуваният блог, който просвещава читателите ви, ще ги накара да го посещават отново и отново, което значително повишава трафика ви.

Съдържанието трябва да бъде голяма част от цялостната ви визия. То не е нещо, за което да чакате последния момент, нито да го предавате на случаен служител, който може да не е подготвен да създаде качествено и подходящо съдържание. Има много писатели и фотографи на договор, които могат да съставят чудесно съдържание, така че не чувствайте необходимост да жертвате значително време и бюджет, за да направите тази стъпка.

UX дизайн

Потребителският опит, както всеки ще ви каже, е равнозначен на разработването на качествен уеб сайт. Начинът, по който потребителят се придвижва и навигира в уеб сайта ви, трябва да бъде плавен и интуитивен, а алтернативата може потенциално да накара посетителите ви бързо да напуснат сайта. Изборът на опитен и съобразителен екип за разработка може да бъде от съществено значение за оптималното изживяване. Няколко неща, които трябва да вземете предвид са:

  • Потребителите обикновено не искат да преминават през твърде много стъпки или кликвания, за да стигнат до мястото, където искат да отидат. Съставянето на път на потребителския поток преди разработката още на сайта, ще ви даде стабилна рамка, за да се уверите, че потребителите ви получават най-доброто изживяване без забавяне.
  • Потребителският интерфейс може да изглежда като територия на разработчика, но за да бъде наистина страхотен един сайт, е необходим приносът на всички екипи. Продажбите, маркетингът и дори отделът за доставки ще имат ценна информация за това как потребителите ви стигат до конверсията. Дайте им форум, за да изразят мнението си, и внимателно пресейте различните решения, за да стигнете до единно решение.

Изпълнение

Цялото налично качествено съдържание и фини настройки на UX няма да са от голяма полза, ако вашият уеб сайт няма кода и възможностите да работи достатъчно бързо и да е в крак с новостите. Трябва да мислите за бъдещето, а това означава да започнете от самото начало. Инвестирането в план за кодиране и разработване със сигурност ще ви донесе дивиденти, така че знайте, че ако платите за това от самото начало (вместо да чакате да бъдете засегнати от бавната производителност и скъпите актуализации в периода на растеж), това почти сигурно ще ви се отплати по-късно.

 

Съвместимост

Съвместимостта се отнася до способността на уеб сайта ви да се адаптира лесно към различни браузъри и устройства. Повечето потребители, включително по-голямата част от по-младите потребители, използват множество устройства, така че гарантирането, че сайта ви е съвместим с всички налични начини за разглеждане и изживяване на пълните му възможности, определено е ключов въпрос. Универсалността на браузъра също е задължителна. Въпреки че Chrome контролира 62% от текущото използване на браузъри, в списъка влизат още 5 други, включително Safari и Firefox. Един малък ред дефектен код може да попречи на уеб сайта ви да работи на всички налични браузъри, включително и на други чуждестранни опции. Бъдете сигурни, че често тествате съвместимостта си с всички браузъри и устройства.

Мащабируем код

Кодът е ядрото на вашия уеб сайт и поддържа неговата ефективна и ефикасна работа. Кодът ви трябва да бъде прецизен, за да може да се мащабира с нарастването на потребителите и функционалността на сайта ви. Това трябва да бъде приоритет от самото начало, така че се уверете, че разработчиците ви имат предвид това по време на процеса на кодиране. Програмистите трябва често да извършват „стрес тестове“ и да се уверят, че компресират данните си, когато могат. Ако всичко това ви звучи твърде технически, просто не забравяйте да съобщите на разработчика си, че искате кодът да работи по същия начин както за първите 100 потребители, така и за следващите 1 000 000.

 

 

SEO

Оптимизацията за търсачки е постоянно предизвикателство за всеки разработчик на сайтове. Ако сайтът ви не може да бъде намерен при съответното търсене, тогава целият този упорит труд и красиво съдържание няма да видят бял свят. Има няколко фактора, които могат да увеличат или да саботират силата на SEO оптимизацията ви, затова ги имайте предвид.

  • Връзки: Ако имате съществуващи външни връзки, които водят трафик, не забравяйте да ги проверявате често. Счупените или изгубените връзки могат да нанасят щети дълго време, преди да го осъзнаете, затова се уверете, че ръчно проверявате връзките си постоянно.
  • Алгоритми: Google и другите търсачки почти постоянно променят начина и причините, поради които техните алгоритми ви награждават или наказват. Първата стъпка е да сте в течение по отношение на това кои алгоритми са в сила, така че следете новините за SEO с помощта на персонализирани известия. Фактори като нискокачествено съдържание и твърде много реклами могат внезапно да потопят трафика ви, докато органично поставените ключови думи и връзките към други качествени реномирани сайтове ще ви помогнат.
  • Оригинално съдържание: Това се връща към раздела за блога по-горе. Колкото повече качествено оригинално съдържание имате, толкова повече ще се издигате в търсенията. Отново, направете съдържанието си по-скоро образователно и забавно, отколкото твърде рекламно и натъпкано с ключови думи и фрази. Освен това аудиторията ви така или иначе ще е много по-склонна да споделя публикации, свързани с лидерство в мисленето.

Статии като тази дават много по-широк обхват на нещата, които трябва да знаете за SEO, но не забравяйте да сте в крак с безкрайните промени в алгоритъма на Google, които се случват често. Разбира се най-добрият вариант би бил да се доверите на професионалисти, които предлагат добра цена за SEO и разбират тънкостите на оптимизацията.

Ключови изводи

С тази публикация ви нахвърлихме много неща, така че нека да ги опростим и да разгледаме шестте стълба на разработването на уебсайтове от високо ниво:

  1. Важно е да имате стратегия за динамично съдържание, така че да ангажирате зрителите на всички нива;
  2. UX трябва да е приоритет и уеб сайтът ви трябва да е лесен за навигация, така че се уверете, че сте избрали екип, който набляга на UX;
  3. Уверете се, че кодът ви е с най-високо качество, така че уеб сайтът да може да се мащабира и да работи безупречно;
  4. Тествайте сайта ви на няколко устройства и в няколко браузъра, за да сте сигурни, че е съвместим;
  5. Кодът е сърцевината на сайта ви, така че не се изкушавайте да правите преки пътища, когато става въпрос за кодиране;
  6. Уверете се, че сайтът ви следва най-новите практики на SEO оптимизация, за да може да бъде открит от търсачките.

Comments

comments