Чия воля изпълнява министър Кирилов с искането за ограничаване на права

В телевизионно интервю в петък вечер (20 март), докато в парламента продължаваше приемането на закона за извънредното положение, министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че заради извънредното положение може да има нарушение на права на гражданите и че ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Ето и коментарът на адвокат Александър Кашъмов, който е и ръководител на правния екип на „Програма „Достъп до информация“, по темата пред „Дневник“:

В Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) според член 15 съществува възможност в случаи на война или друга извънредна ситуация, която застрашава живота на нацията да има дерогация на някои права, ясно обяснено е и кои не могат да бъдат ограничавани. Така че като хипотеза няма съмнение, че държавите членки на Съвета на Европа имат формално основание да обявят такава дерогация.

В момента обаче е абсолютно неясно какво точно е поискала България, защото то не е обявено. Прегледах сайта на министерство на правосъдието и не открих нищо по темата – не можем да видим тази нотификация, за която говори министър Данаил Кирилов. Това че не е публикувана нотификацията може да се разглежда и като неизпълнение на чл. 14 от Закона за достъп до обществена информация, защото тя е от голям обществен интерес.

Абсурд е да обявяваш, че предприемаш реални действия за конвенцията в интервю. За какво се отнася тази дерогация, какво визира като основание – закона за извънредното положение, или към заповедите на министъра на здравеопазването.

Другият въпрос е коя институция е овластена за искането на подобна дерогация. През 1992г. ЕКПЧ е ратифицирана от парламента и по силата на член 5, алинея 4 от Конституцията тя е с пряко действие и предимство пред разпоредбите на вътрешното законодателство. Според мен само Народното събрание може да предприеме мерките по чл. 15 от конвенцията.

Кой е оторизирал министъра ? Има ли решение на правителството или на парламента ? В светлината на закона за извънредното положение ли е и как е изпратена преди да е приет закона ? Ние сме в неяснота какво точно се случва.

Най-ключовият въпрос – може ли без такова ограничение ? Според личната ми оценка, това което следя тази седмица, институциите се справят добре със ситуацията и аз мисля, че не сме видели никаква необходимост от ограничаване на права, дерогиране на закони, камо ли конвенции. Затова трябва обяснение какво е наложило такава мярка.

Това ми прилича на атаката срещу свободата на словото – потресаващ законопроект, внесен от ВМРО, който предлага регулация на интернет като в Русия и Китай.

В тази криза ние сме свидетели на две тенденции – има институции, хора и сили, които са изключително адекватни и се справят прекрасно – да им благодарим. За мен всекидневните послания на генерал Венцислав Мутафчийски са пример на баланс между належащи действия и права, които да бъдат ограничени.

Но виждаме и паралелни сили, които не знаят къде им е мястото и се опитват да вършат неадекватни неща.

Главният прокурор Иван Гешев и изявленията му – той като глава на репресивната власт в страната – вместо да се грижи за наказания и преследване – дава акъл на изпълнителната власт. Мисля, че това е неуважение към мандата, който той има. Той е главен прокурор, а не премиер.

И давам отново пример със законодателния опит на група депутати за промени в медийния закон. Намерението да въведеш наказание затвор, че някой си е позволил в кръга на шегата да каже, че народните представители ще излязат във ваканция за 45 дни както пише в мотивите.

Това показва какви опасности крият неадекватните законодателни инициативи в условия на криза. Появяват се желания за ограничение и на основно човешко право – правото на информация. В ситуация на извънредно положение то е още по значимо от обичайна ситуация, за да имат хората пълна и пълноценна информация. И за да не се изроди управлението в диктатура, без да твърдя че това се случва.

Затова е важно да имаме незабавна информация какво и защо се предприема за ограничаване на права. Щом кризата се управлява добре – какво е наложило тази стъпка.

Чия воля изпълнява министър Кирилов – лична, на правителството или на парламента ? Нека да покаже документите.

Трябва пределна яснота кои права и по кои действия на държавата е налице дерогация. Липсата й буди притеснение. Правата ни трябва да бъдат защитени. И затова искаме да разберем какво е имал наум министър Кирилов като е предприел толкова сериозна стъпка.

Тогава ще можем да преценим и да кажем – да, логично е, оправдано е, но сега в този вид е напълно непрозрачно и не знаем какво се крие зад това.

Comments

comments