Читатели: Кой изрязва гората над Петрич, по време на извънредно положение?

Наши читатели от град Петрич ни изпратиха сигнал, придружен със снимки, от които става ясно, че голяма част от гората, по пътя за хижа „Беласица“ е изрязана.

Хората разказват, че по време на изпращане на сигнала до нас, засекли и камион натоварен с дървесина, която е отрязана именно в този район. Дърветата са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко
време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, казват те. Дърветата са садени преди 40 -50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането.

„Това безумие трябва да спре. Къде е контролът? Къде е кметът и защо не контролира изпълнението на мерките, които налага извънредното положение по време, на което някой е решил, да изреже гората? Какво прави и горското, никой ли не работи?“, питат петричани. Те споделят още, че в районът е изрязана огромна част от дърветата и е заприличало по-скоро на поле, отколкото на планината, която петричани познават.

„Гледката е страшна. Останахме потресени от това, което видяхме днес. Още по-изненадани бяхме, когато забелязахмеи камиона, който бе натоварил дървен материал. Това се случи минути, след като Ви изпратихме първите снимки. Истинско безобрази.“, пише във второто писмо, което получихме.

Хората се питат, дали не се използва извънредното положение и липсата на движение, за да се вършат подобни безобразия.

“ Кметът Бръчков излиза и обяснява, че се взимат мерки във връзка с коронавируса, но това означава ли, че контролът върху други нарушения са преустановени. Той въобще знае ли, какво се случва в Петрич. Призоваваме го, да се разходи до хижата и да види какво се случва.“, казват подателите на сигнала.

Ние, ще изпратим сигналът в община Петрич и се надяваме, че ще извършат проверка на случващото се. Основателните притеснения на хората, налагат адекватни и бързи мерки. Въпросите, които задаваме, са: издавал ли е отдел „Екология” към община Петрич разрешение за извършване на сеч, има ли одобрен проект, въз основа на който да се извърши тя, заснет ли е предварително районът от архитект, маркирани и кубирани ли са дървета, от лицензирана фирма ли са извозени трупите, предвидено ли е компенсаторно залесяване и т.н.


Comments

comments