ЧАСТ 2: Едно държавно предприятие и обществени поръчки за милиони- за роднини и колеги от сърце

qcf21430912421

 

Напоследък се забелязва активност на прокуратурата по отношение на обществените поръчки в различни ведомства, тяхната законосъобразност  и дори целесъобразност. Обществените поръчки от горската сфера обаче, са пропускани в тези проверки, въпреки, че и там може да се попадне на интересни данни.

Преди време, публикувахме текста: „Едно държавно предприятие, обществени поръчки за милиони и едно познато име- Велимир Магурев“,  скоро след това, получихме интересен сигнал, който отново ни насочи към „Югозападно държавно предприятие” ДП – гр. Благоевград, както и към обществени поръчки, които будят съмнения и въпроси.

Особено любопитни се оказват отношенията на хората изпълняващи поръчките, ръководството на ЮЗДП, бивш зам.министър  на земеделието, роднини, приятели и разбира се, както е модерно напоследък кумове и кумци.

През 2015 год. с шумно рекламиране в медиите беше огласено, въвеждането на пластини за маркиране на дървесината, което според тогавашният зам. министър на на земеделието и храните доц. Георги Костов , щяло да нанесе удар срещу горската мафия и кражбите в горите. 

Тогава бяха обявени поръчки за милиони, за закупуване на пластмасови пластини,като заявките от горските стопанства в страната , с изрично писмо се подавали до инж.Бистра Костова. Не е съвпадение на фамилиите, това е съпругата на тогавашния зам. министър Георги Костов, назначена в ЮЗДП-Благоевград- офис София, седмица след назначаването му  като зам. министър. В сайта на ЮЗДП и днес стои името на  инж. Бистра Костова, която все още е   Старши експерт „Европейска интеграция“ .

Но да се върнем на обществените поръчки, защото както ще стане ясно по-нататък, връзките между всички участници са силни, близки и роднински.

В  резултат на обявените поръчки за закупуване на пластини са похарчени милиони. За съжаление обаче кражбите на дървесина продължават, въпреки взетите мерки.Годишно в България се добиват незаконно 2,5 милиона кубически метра дървесина, сочи доклад на Световния фонд за защита на дивата природа. Според анализа, мащабът на злоупотребите в горите се запазва непроменен през последните 10 години.

Друг е въпросът, че пластините /парче пластмаса/, според производители на подобни изделия струват под 10 ст. за брой, когато става дума за големи количества,   а ведомството ги купувало за 14-16 ст., твърдят наши източници, работещи там, колкото е продажната цена на дребно, при закупуване на 1 кашон от тях.  Най-интересният факт, обаче е от кого ги купува.

През ноември 2015 година, Югозападно държавно предприятие” ДП – гр. Благоевград обявява обществена поръчка с предмет: „Доставка чрез закупуване на 100 броя комплекти чипинг чук, кобур – пълнител и чанта, и 8 000 000 броя пластмасови пластини, необходими за транспортирането на дървесина от държавни горски територии в териториалния обхват на ЮЗДП ДП Благоевград” съгласно техническата спецификация от документацията, на стойност 1 159 000 лв. без ДДС.

Явилият се на търга кандидат е само един – „Би енд Би Партнерс“ ООД на Мартин Борисов, фирмата е определена за изрядна, по отношение на подадените документи, според комисията председателствана от инж. Василий Маринковски,  началник на отдел „Опазване, превенция и защита на държавните горски територии и ползване на дървесина” в Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).  На 18 януари 2016 година  „Би енд Би Партнерс“ ООД  е обявена за изпълнител, с Решение № 8, подписано от инж. Дамянов, директор на ЮЗДП.

Формално погледнато всичко е наред, но когато проверихме имената на изпълнител, възложител и служители във ведомството, изникнаха някои много интересни факти и отношения.

Инж. Василий Маринковски,  началник на отдел „Опазване, превенция и защита на държавните горски територии и ползване на дървесина” в ЮЗДП  е състудент на тогавашния зам. министър Георги Костов, освен това единият е кум на другия, според нашата информация.

Маринковски има отношения и с директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, тъй като е бил основен свидетел за оправдаването му,  по делото за престъпление по служба / заедно със сина му/ в Пернишкия Окръжен съд, засягащо времето, когато Дамянов е бил директор на Ловното стопанство Витошко-Студена. Съдия по делото, пък е съпругата на бивш служител на  Маринковски в РДГ-Кюстендил, но това е друга тема.

Други интересни връзки „лъсват“ и по отношение на фирмата изпълнител на въпросната поръчка за пластините. Собственикът Мартин Борисов, всъщност е главен асистент д-р инж. Мартин Борисов, в катедра Лесовъдство на ЛТУ. Ръководител на катедрата и тогава и сега е бившия зам. министър Георги Костов, видно от сайта на университета, където дори намерихме снимка, на която е целият състав на катедрата.

Снимка: ltu.bg -От ляво на дясно: маг. Кристиян Колев, инж. Людмила Младенова, доц. др Наско Илиев, гл.ас. др Калин Карамфилов, ас. др Теодор Неделин, проф. др Милко Милев, доц. др Красимира Петкова, доц. др Георги Костов, гл.ас. др Славчо Савев, гл.ас. др Нено Александров, маг. Ася Миленкова, маг. Мартин Георгиев, маг. Любка Върбева
Снимка: ltu.bg -От ляво на дясно: маг. Кристиян Колев, инж. Людмила Младенова, доц. др Наско Илиев, гл.ас. др Калин Карамфилов, ас. др Теодор Неделин, проф. др Милко Милев, доц. др Красимира Петкова, доц. др Георги Костов, гл.ас. др Славчо Савев, гл.ас. др Нено Александров, маг. Ася Миленкова, маг. Мартин Георгиев, маг. Любка Върбева

Това разбира се, провокира интерес към фирмата на Мартин Борисов и открихме доста спечелени обществени поръчки, част от които възложени именно от ЮЗДП.

„Доставка чрез закупуване на прогнозни количества материали за маркиране на стояща и лежаща дървесина /боя, специализиран спрей, разредители, четки, креда, тампони, мастило за тампони, лента за маркиране/ и други технически средства за маркиране /клупи, висотомери, ролетки, пластини за измерване на пълнотата/“, за 247 500 лв.

„Доставка чрез закупуване на комплекти чипинг чук, кобур – пълнител и чанта, и пластмасови пластини, необходими за транспортирането на дървесина от държавни горски територии в териториалния обхват на ЮЗДП ДП, гр. Благоевград”. Прогнозната стойност на поръчката, с включена опция за допълнителни количества, е в размер на 962 000 лв. (деветстотин шестдесет и две хиляди лева) без ДДС.

„Доставка чрез закупуване на прогнозни количества материали за маркиране на стояща и лежаща дървесина /боя, специализиран спрей, разредители, четки, креда, тампони, мастило за тампони, лента за маркиране/ и други технически средства за маркиране /клупи, висотомери, ролетки, пластини за измерване на пълнотата/“, на стойност: 177 300 лева без ДДС.

И още редица по-малки.

ЮЗДП1

 

ЮЗДП2

 

Така излиза, че състудентът и кумец на зам. министъра, сиреч Маринковски -председателства комисията, която определя за изпълнител асистента на същия зам. министър, тоест Борисов.

Съпругата на зам. министъра пък, работи в дирекцията, управлявана от инж. Дамянов, който пък е на подчинение на съпруга и, към онзи момент.

Маринковски също е на подчинение на Дамянов, който пък вероятно му е благодарен за подкрепата, по време на делото в Перник.

Хубаво нещо са добрите отношения между хората, подкрепата и помощта, която си оказват в нужда, когато се касае за обществени поръчки и държавни пари обаче, ситуацията изглежда малко съмнителна.

 

Comments

comments