Жители и гости на град Добринище в трепет и очакване за най-обединяващия празник – Гергьовден

Подготовката за традиционния празник Гергьовден, тече с пълна сила в Добринище. Жители и гости от цялата страна очакват с трепет 6-ти май. Хиляди хора, облечени в традиционни носии, хора и песни. На този ден може да се почувстваш горд и да усетиш магията на българското.

„Носии се шият още от миналата година. Очаква се,  на предстоящия Гергьовден да има още повече хора от миналия. Магията се случва, когато всички махали се съберем на централния площад. Последният път беше грандиозно, а тръпката за нас е неописуема. Нека всеки, който има възможност да дойде и да я усети,  заедно с нас.“, това каза леля Мария, жител на града.

„Не знам как успяват,  да се обединят всички жители и да направят нещо, толкова невиждано. С нетърпение очаквам празника. Миналата година бяхме за пръв път със семейството ми и не смятаме да ни е последен. Целият път, който изминаваме си заслужава“, сподели гост на Добринище, дошъл от другия край на страната – Варна.

Навръх Гергоьвден  жителите и гостите на Добринище ще се съберат на площада, за да вземат участие в уникалния ритуал „Топене на китки“.

Автентичният ритуал е почитан и в четирите махали на населеното място – Шебелица, Вабело, Бунаре и Белия рид. Той започва още на 5 май вечерта. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите топят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на 6 май, малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

DSC_2846

DSC_2860

DSC_2861

DSC_2876

DSC_2880

DSC_2999

DSC_3039

Повече снимки ТУК.

Comments

comments