Хронологията на едно неосъществено добро. За ВиК Асоциацията с факти.

malka-kartinka-401x226-Copy

 

Преди година и половина избухнаха бурни дебати около ВиК Асоциацията в област Благоевград. Кметове, съветници, областен управител и още дузина представили на институции в държавата не успяха да убедят една община да се присъедини и така окрупняването не се случи.

Общината, която се обяви срещу влизане в асоциацията, бе Кресна. А, доводите им бяха няколко, водещият бе цената на водата, която ще се увеличи с присъединяването. Това е мотив, който повлия на жителите  и те излязоха на площада, за да изразят волята си, носейки плакати с гръмки призиви „Не продавайте водата ни“. Вероятното обяснение на тези действия е, че на хората е заявено, че цената ще скочи с 50 %, ако Кресна влезе във водната асоциация.

Непосилно се оказа, да се противодейства на решението на населението в Кресна. Нищо не бе достатъчно, за да убеди и кмета Николай Георгиев, че ползите са повече, отколкото негативите.

„Предлагам да отменим решението на областния управител Бисер Михайлов за присъединяването ни към ВиК асоциацията и да не влезем в нея. Отлично си давам сметка, че ако днес вземем това решение, от тук нататък ще ни скъсат от санкции и глоби, но съм убеден, че ще се справим. Важно е какво искат хората, аз съм част от тях. Категорично съм против вливането – към момента жителите в община Кресна плащат по 50 ст. с ДДС за кубик вода, в тази цена влиза и канализационната вода. Само за кубик вода цената е 39 ст. с ДДС”, каза тогава Георгиев. На няколко пъти той обясни и, че е не одобрява подхода на областния управител, който по думите му е далеч от демократичния такъв, че му спретнал „другарски съд“. Георгиев в няколко интервюта през 2016 година, твърдеше още, че липсвала разяснителна кампания, липсвал диалог с хората на които някой да обясни какво точно ще се случи след влизане в асоциацията.

Къде е истината във всичко това? Нека започнем от цената, тя се определя   от комисия на КЕВР в специализиран състав „ВиК“. Тази комисия  определя цената на база извършен анализ на икономическата обосновка и на параметрите в бизнес плана и след прилагане на ценообразуващия модел, предлаганата за дадената година комплексна цена за трите вида услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битовите клиенти и приравнени към тях потребители. Предлаганите нови цени за битовите потребители се съобразяват и с определената социална поносимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия. Така, че спекулациите около цената, излизат малко безпочвени, както и това,че самата асоциация ще наложи каквото и да е.

От друга страна, само преди седмица в Кресна се рзпалиха нови дебати, отново около цената на водата. Водоснабдяване и канализация – Кресна предложи вдигане на цената на водата в общината с 50%. От водното дружество казаха, че увеличението е необходимо, за да може да бъдат направени подобрения във водопроводната мрежа. Логично е да се запитаме, защо миналата година отказахте членство в асоциацията, с мотива, че водата ще се увеличи с 30%, а сега сами искате увеличение с 50%? Тогава се твърдеше и, че ВиК дружеството в града се справя с подобренията на мрежата и авариите само и няма нужда от финансирането, което щеше да осигури консолидацията!? 

Йордан Лазаров, управител на ВиК- Кресна казва: „Знаете, че от една година сме отказали да влизаме във ВиК асоциацията и това налага да се вдигне цената на вода с оглед бъдеща реконструкция на водопроводната мрежа.”.  Не намирам логиката, преди година не влязохте, защото ще се увеличи цената на водата, сега искате увеличение, защото не сте влезли в асоциацията? Простете, но или аз не разбирам какво искате да кажете, или вие не знаете какво говорите!

Тук трябва да отворя скоби, за да кажа, че разбирам до някъде управителите на общински дружества, които твърдо не искат влизане в асоциацията. В малките, а и в някои по-големи общини ВиК дружества са докарани почти до фалит, от „отговорното“ управление именно на своите управители, назначават се „наши“ хора и се ползват по време на избори. Та, тези управители нямат полза да се съгласят с влизането, защото ще има контролиращ орган и няма да има „свободия“, както до сега.

„На каква основа ще вдигат водата. Нещо те са там 25 човека във ВиК да намалят хората, но аз не виждам причини да се вдига тази вода.“, питат жителите на Кресна. И са прави, защото миналата година им бе обещано, че като не се присъедини местното дружество към водната асоциация, няма да им вдигат водата, поне няколко години. Та, те затова бяха на площада и протестираха с лозунгите. Дали някой ги подведе е друг въпрос, но до колкото стана ясно, ще има обществено обсъждане и хората ще трябва пак да решават, но този път убеждаването ще е по-трудно. 

 

Връщам се на думите на Николай Георгиев, относно липсата на разяснителна кампания, липсата на адекватни отговори и опита за „тоталитарно“ налагане на решения.

Разяснителна кампания не е ясно имаше или не, защото и хората не са разбрали. Ясно е, че имаше предвидени средства за нея, но дали се проведе е въпрос, чийто отговор и ние търсим. Факт, че много от жителите на Кресна с които ние говорихме, не са присъствали на събрание, на което примерно областният управител да им разясни ползите от консолидацията. Задачата бе именно негова, той твърди, че си е свършил работата, но от положението, в което изпадна областта никак не изглежда така.

Опитите за налагане на решения, също не можем да твърдим на 100 %, че го е имало. Обективно твърдя обаче, че миналата година, само за няколко месеца ОбС-Кресна имаше доста висок процент върнати решения от областния управител, може да е било основателно, но  сравнявайки броя им с този на ОбС-Благоевград, се създава едно основателно съмнение, че Николай Георгиев, може наистина да се е почуствал притиснат по някакъв начин, но са били междуличностни сблъсъци по скоро.

Опитите  да се каже, че има политически борби сини-червени-зелени или каквито и да било, беше слаб ход. Водата знаете, че няма цвят, а и ако се вгледате, ще откриете една голяма община – Гоце Делчев, чийто кмет също е от БСП, но видя ползите и направи всичко по силите си да се присъедини към Асоциацията, така че който се опитва да спекулира, може виновно да замълчи.

Няма да е обективно, ако не спомена и поведението на кмета на Благоевград, който на няколко пъти, каза нещо, което не му прави чест, а и уронва собствената му чест. След пожара в Кресна и по повод молбата за помощ за местните пострадали от огнената стихия, Камбитов заяви:“Къде беше кметът на Кресна Николай Георгиев, когато ние искахме солидарност за Асоциацията по ВиК“.  По този нелеп начин градоначалникът си „отмъсти“ на местната власт в Кресна, както и на жителите там, кoито гласуваха на референдум миналата година срещу влизане във Водната асоциация. Грозно беше, поне на мен ми беше грозно и ме беше срам, не че това има значение.

Дали тези неща, обаче дават право на Кресна да продължава да отрича асоциацията, не е ли време да си кажем истината? Кой, какво и на кого?

Не оправдавам никого, но и никой не обвинявам, надявам се хората да си дадат сметка сами, каква е истината. Надявам се, че няма да останат заблудени още дълго от политическите игри, които се случват „отзад“, докато ги използват като маши за собствени интереси и болни амбиции.

Истината е,че окрупняването на ВиК-операторите в една област е изискване на Европейската комисия и съгласно това вече ще се финансират проекти само в областите, в които действа един ВиК-оператор.

Основните инвестиции във водния сектор ще бъдат чрез европейските средства, тъй като нуждите в нашата примерно област, са изключително големи и става въпрос за стотици милиони левове. Затова за нас е абсолютно належащо да имаме един В и К оператор и една Асоциация по В и К, които да оперират на територията областа. Разбира се, че общините биха могли с техните бюджети да подобрявате инфрастуктурата във В и К сектора, но имайки предвид нуждите, едва ли тези бюджети биха могли да покрият и една малка част от потребностите. Изключително важно е да имаме една Асоциация с един оператор, в противен случай ние няма да можем да се възползваме от средствата на ЕС не само по ОП „Околна среда”, а и по прогрмата за развитие на селските райони.

В и К секторът в България се нуждае от изключително много милиарди, за да може да се удовлетворят всички нужди. За този програмен период няма да могат да бъдат покрити всички те. Така че в случая печелят тези, които имат проектна готовност и които по-бързо от останалите подадат своите проекти. Но за да се случи всичко това ние трябва да имаме една Асоциация с един оператор и готови проекти. 

 Определянето на инвестициите, и при определяне на цената, както и по отношение качеството на услугите общините имат главна роля в този процес. Защото във АВИК кметовете гласуват на база мандатите, които им се дават от Общинските съвети. Бизнес – плановете на ВиК дружеството, което е оператор на дадена територия, се приема и от Общинските съвети и от АВИК, приема се същото така и от общото събрание на самото дружество, а членове на това общо събрание са и общините в зависимост от техните дялове. Така че ролята на местната общност е много голяма.

Това зная аз, защото си направих труда да почета малко повече, който разбрал добре, който не – зле за него. Понякога трябва да разберем, че не зависи само от управниците ни, а и от нас самите да се промени нещо в живота ни. Понякога трябва да положим усилия, да се информираме, за да може после лозунгите, които веем по площадите да бъдат адекватни и в наша полза.

Comments

comments