Христо Иванов: Темата за вдигане на ветото на РСМ стои като тема

 

„Темата за вдигане на ветото на Северна Македония стои като тема“. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в НС, предаде БГНЕС.

Иванов отговори на питане дали въпросът за вдигане на ветото от страна на България е обсъждан.

„Темата за ветото и това докога да стои това вето и дали са изпълнени нашите очаквания, е нещо, което е обект на постоянна дискусия, постоянни преговори и на междуправителствено ниво и на политическо ниво в България. Темата за вдигане на ветото стои като тема“, заяви той и допълни, че никакви срокове не са поставени и не могат да бъдат поставени на България.

„Имаме позиция и в момента, в който видим достатъчно основания да смятаме, че българските национални интереси са защитени, ще можем да реализираме българския национален интерес Северна Македония да започне преговори с ЕС“, каза още Иванов.

Той заяви, че очаква от правителството от Северна Македония формулираните в рамковата позиция на парламента позиции, които България има с разбирането, че интересът Северна Македония да стане част от европейското семейство, е общ. Според него това не може да стане на цената на българските национални интереси.

Comments

comments