Хотели за украинците в Банско и Слънчев бряг, за българите в Каравелово – контейнери

Няма столове и маса. Няма печка и хладилник. Има два котлона, но пак е нещо, при положение, че ни чака зима”, споделя Стоян Танков от Каравеловo.

Няма столове и маса. Няма печка и хладилник. Има два котлона, но пак е нещо, при положение, че ни чака зима”, споделя Стоян Танков от Каравелово. Неговото семейство е първото с дете, което е настанено във временните контейнери, отпуснати от държавата на засегнатите от наводненията карловски села. Фургонът е поставен на площадка, която лично са изградили на мястото на отнесената от потопа им къща. Тясната стая родителите ще трябва да делят с 9-годишния си син. “Трудно ще се оправим с тока, имаме само два конвектора. Нямаме възможност да плащаме”, споделя майката Христина

Доставянето на временните жилища за най-пострадалите семейства продължава, но хората се оплакват, че оборудването вътре е повече от оскъдно. Държавата пък се ангажира до две седмици да достави всичко необходимо за живеене. Областният управител на Пловдив Ангел Стоев също обеща оборудване за фургоните. “Имаме уверение от търговска верига, която предоставя битова техника, че перални, хладилници и печки ще бъдат осигурени на 200 семейства”, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Междувременно авария на току-що възстановения водопровод забавя с дни захранването на фургоните с ток и вода, съобщава Нова тв.

Украинската общност в Банско стартира подписка с настояване бежанците да не бъдат премествани в държавни бази, а държавната програмата, финансираща и хотелите, които осигуряват настаняване и изхранване, да продължи.

“Ние сега имаме голяма паника в цяла България, защото ние видяхме през май месец какви са тези бази”, призна украинката Бангеева, която е омъжена в Разлог.

 

Настанените в хотелски бази в Слънчев бряг украински мигранти също излязоха на протест. Притесненията на намерилите убежище в България украинци са, че отново ще бъдат изведени в държавни бази, както се случи и през лятото. 

източник: BanskoNews

 

Comments

comments