Хиляди протестираха в Румъния срещу правосъдния министър

item_item1

Искаме независима съдебна система, а не такава с политическа намеса. С това искане хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове в студения неделен ден. Те настояха за оставката на правосъдния министър, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията.

Демонстрациите идват, след като в четвъртък министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши. То я обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Това провокира хиляди демонстранти да се съберат на тричасов митинг на Площада на победата – място, на което през последната година се организираха много протести в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава. На публичната демонстрация е имало над 4 000 души, посочват румънските медии.

По-малки протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

Решението за отстраняването на Кьовеши трябва да бъде оконачателно взето от президента. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като „лишен от яснота“ и не вижда причини за отстраняване на главния прокурор.

Comments

comments