Хиляди евакуирани в САЩ и Куба заради бурята Алберто

172703_1

Американският щат Мериленд е под вода, хиляди се евакуирани в щата Флорида, а Западна и Централна Куба са залети от проливни дъждове. Това съобщават БТА и Нова телевизия.

Силен дъжд предизвика големи наводнения в американския щат Мериленд. Улиците на Еликот сити са под метри вода. На кадри, качени в социалните мрежи, се виждат напълно наводнени улици, блокирани коли и хора, блокирани в сгради. Губернаторът на щата обяви извънредно положение.

Хиляди жители на американския щат Флорида се евакуираха заради субтропическата буря Алберто, която се придвижва на север през Мексиканския залив, предаде Ройтерс. Метеоролозите предупредиха, че бурята може да предизвика опасни за живота наводнения в южните крайбрежни Американски щати. Очаква се тя да достигне сушата днес в северозападната част на Флорида, заяви Националният център по ураганите на САЩ.

Алберто е първата наименована атлантическа буря за 2018 г., която започна преди официалното начало на сезона на ураганите. Според прогнозите тя ще бъде съпътствана от ветрове с максимална скорост около 85 км/ч и ще донесе дъждове от порядъка на 30 см, обхващайки район, простиращ се от Мисисипи до западната част на Джорджия. След това ще премине през долината на река Тенеси утре и вдругиден.

Над 5000 човека бяха евакуирани и в Куба заради Алберто, предаде ТАСС, като се позова на кубинската телевизия. Бурята донесе проливни дъждове, особено в западната и централната част на страната.

Стихията предизвика рязко покачване на нивото на реките и водохранилищата и наводни ниски райони в провинциите Пинар дел Рио, Артемиса, Матансас, Виля Клара и Санкти Спиритус.Няма данни за жертви и разрушения, но са нанесени сериозни щети на селскостопанските култури.

Comments

comments