Фон дер Лайен: Спирането на газовите доставки за държави от ЕС е пореден опит за изнудване

 

Заявлението на руската енергийна компания „Газпром“, че едностранно спира доставките на газ за клиенти в Европа е пореден опит на Русия да използва газа като средство за изнудване. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, разпространено от пресслужбата на ЕК.

Фон дер Лайен определи този ход като „неоправдан и неприемлив“. Според нея той „отново показва ненадеждността на Русия като доставчик на газ“. „Ние сме готови за този сценарий. Поддържаме тясна връзка с всички държави членки“ на Европейския съюз, заяви тя. „Работим за осигуряване на алтернативни доставки и възможно най-добрите равнища на запаси в ЕС“, каза Фон дер Лайен.

По думите ѝ страните от ЕС са задействали планове за непредвидени ситуации за подобен сценарий и ЕК работи в координация и солидарност с тях. Тя заяви, че в момента се провежда среща на газовата координационна група и ЕС подготвя съгласуван отговор.

„Ние също така ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да осигурим алтернативни потоци. А аз ще продължа да работя с европейските и световни лидери за гарантиране на сигурността на енергийните доставки в Европа“, каза Фон дер Лайен.

„Европейците могат да имат доверие, че ние оставаме единни и в пълна солидарност с държавите членки, засегнати от това ново предизвикателство. Европейците могат да разчитат на пълната ни подкрепа“, заяви тя.

 

 

 

 

Източник:БТА

Comments

comments