Фон дер Лайен: Европа да се готви за спиране на доставките на газ от Русия

Европейският съюз постави днес по-строг акцент върху енергетиката по време на чешкото председателство на Съвета на ЕС предвид войната на Русия в Украйна. „Трябва да се подготвим за по-нататъшно прекъсване на доставките на газ, дори за пълно спиране на доставките от Русия“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

Тя каза, че до края на следващата седмица ЕК ще представи извънреден план за сигурност на енергийните доставки, който ще помогне за пренасочване на газовите потоци в рамките на ЕС към „местата, където те са най-необходими“.

„Трябва да осигурим европейска солидарност и да защитим единния пазар (на ЕС), както и веригите за доставки на промишлеността“, каза Фон дер Лайен.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви пред евродепутатите, че енергийният план ще отразява солидарността на ЕС, проявена в разгара на COVID кризата.

„Пътят, по който чешкото председателство иска да поеме, е преди всичко да работи по общи европейски проекти, които да ни освободят от зависимостта ни от Русия“, каза той.

Фон дер Лайен и Фиала подчертаха, че преструктурирането на енергийния пазар на ЕС трябва да запази в основата си благоприятните за климата политики дори и в момент на неимоверно висока инфлация и краткосрочни рискове за доставките.

Европейският съюз стартира план на стойност 300 млрд. евро, за да се откаже от доставките на руски изкопаеми горива, а освен това инвестира много средства за трансформиране на пазара към възобновяеми източници.

Двамата лидери заявиха, че по време на чешкото председателство на ЕС ще бъдат предприети стъпки за следвоенното възстановяване на Украйна.

Фон дер Лайен обяви, че ще свика конференция на високо равнище по този въпрос след септември, заедно с Германия като настоящ ръководител на Г-7.

„Никога досега не сме се справяли с такова колосално предизвикателство, свързано с възстановяването. Затова се нуждаем от всяка възможна помощ“, каза тя.

Украйна заяви, че разходите за изграждане на опустошената от войната страна са най-малко 750 млрд. долара.

Председателството на Франция на ЕС през първата половина на тази година беше доминирано от войната в Украйна, която започна с нахлуването на Русия на 24 февруари.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: БГНЕС

Comments

comments