Фондът на фондовете обеща заеми за бизнеса. Някой ден

Фондът на фондовете обеща нисколихвени и дори безлихвени заеми за малките и средните предприятия пострадали от коронакризата, но незнайно кога.

Ръководството на фонда даде специална пресконференция, за да обясни, че преговарят с търговските банки да отпускат при облекчени условия и намалени лихви заеми за малки семейни фирми, самонаети, новосъздадени предприятия срещу гаранции предоставени със средства от европейските оперативни програми. На зададения неколкократно въпрос от журналистите кога ще стане това, отговорът бе „след няколко седмици“. Към момента ръководството имало само виждане как и откъде да дойде ресурсът.

На брифинга участваха двамата изпълнителни директори на фонда Светослава Георгиева и Александър Георгиев, както и председателят на Управителния съвет Мартин Дановски.

Фондът на фондовете беше създаден преди четири години с идеята да управлява част от средствата по европрограмите, които вместо да се предоставят безвъзмездно, се дават под формата на заеми и дялови инвестиции. Този начин на финансиране бил удачен за рискови компании и проекти, които обаче са иновативни и с добавена стойност. С върнатите от получателите средства впоследствие трябваше да се финансират нови проекти и така парите да се увеличават, вместо да се изразходват еднократно.

Фондът обаче дълго време бе в застой и единствените новини от работата му бяха смените в ръководството. В края на миналата година бе обявено, че Фонд на фондовете управлява средства от 1,2 млрд. лева по четири оперативни програми – “Развитие на човешките ресурси“, “Иновации  конкурентоспособност“, Околна среда“ и „Региони в растеж“.

60% от тези средства вече са на пазара като гаранции, заеми , рисково дялово финансиране, обявиха днес от фонда.

„Усилията ни са насочени да предоставим на пазара ресурсът, с който разполагаме, като отговорим на спешните в момента нужди от свежи пари“, заяви по време на брифинга Светослава Георгиева. Тя обаче така и не уточни кога закъсалите фирми, ще може да ползват евтините кредити, гарантирани от фонда. Обяснението бе, че тъй като се работи с европрограми, всякакви промени в тях изисквали време и много усилия.

Фондът работи за осигуряване на финансиране в три основни направления. На първо място ще се осигурят гаранции за 180 млн. лв., които ще дадат възможност търговските банки да отпуснат кредити за оборотни средства за малки и средни фирми за близо 850 млн. лв. На практика тази мярка дублира гаранционната схема на Българската банка за развитие, на която кабинетът отпусна за тази цел 700 млн. лв. В случая срокът на погасяване ще бъде 10 години, а достъпът до това финансиране – улеснен. Обмисля също така и безлихвено кредитиране, както и гратисни периоди по лихвите, обеща Георгиева.

Все още обаче фондът е в преговори с търговските банки и не е известно какви точно условия за кредитиране ще бъдат договорени. Затова не може да се прецени и колко фирми може да бъдат подпомогнати по този начин. Финансирането ще стане възможно в следващите седмици.

За микрофирми с кратка или почти без бизнес история, за самонаети, за млади предприемачи или хора с увреждане, се обмисля отделна мярка. За целта на този етап са предвидени 24 млн. лв. Максималният размер на кредита ще е до 50 000 лв. при по-ниски лихви от пазарните и без такси. Тази мярка бе определена от ръководството на фонда като алтернатива на схемата 60/40, защото парите можело да се използват за запазване на заетостта в малкото магазинче или кафене, затворено в извънредното положение. Но отново не стана ясно кога ще имат достъп до заемите за 50 000 лв.

Като трета мярка са активните в момента финансови инструменти на Фонда на фондовете, достъпът до които ще бъде улеснен. Те са насочени към иновативни фирми с дейности с висока добавена стойност. Става въпрос за дялови инвестиции, а предвидените средства са 150 млн. лв.

Фонд на фондовете ще продължи да финансира общини и други проекти, които развиват градската среда, спортни съоръжения, културни обекти, инфрастрактура. Разполагаме с ресурс от 350 млн. лв. за градско развитие, наличен от 2017 г., обясни Георгиева. Този продукт ще бъде разширен, така че да може да предоставя и оборотно финансиране и да бъде отворен към най-засегнати сектори като транспорт, туризъм и здравеопазване. Отново мярка, за която не стана ясно кога реално ще достигне до засегнатите фирми.

Източник: https://www.segabg.com

Comments

comments