Флик- новата единица за време

vreme1

В забързания свят, времето никога не достига на хората за да свършат своята работа. Най-големият проблем, който бързо въртящата се стрелка на часовника прави обаче, е за програмистите.  С цел подобряване качеството на тяхната дейност, социалната мрежа Facebook формулира напълно нова единица за време – един флик, който е равен на точно една 705 600 000 част от секундата! Малко по-голям от наносекунда, но по-малък от микросекундата. Флик идва от английското съкращение за траене на един кадър (frame tick), подсказвайки за своя кино произход, предаде BBC.

Ако ви хрумне да попитате защо на социалната мрежа й трябва друга единица за време отговорът се крие в Окулус Рифт и плановете й за развиване на виртуалната реалност. В киното, видеоигрите и всички други видове визуални и екранно базирани среди създателите на съдържание трябва да мислят в части от секундата. В киното всяка секунда се прожектират 24 образа или кадри в бърза последователност, която ни дава илюзията за движение. Проблемът, обяснява Хорват, е в това, че математиката става сложна, когато се опитате да работите с един кадър. При 24 кадъра в секунда всеки кадър е приблизително 0.04166666667 секунди дълъг, или 41666666.669 наносекунди.

Тук идва на помощ фликът. Той може да представи всеки кадър в едно красиво и цяло число за много различни скорости на кадъра. Така например, при 24-те кадъра в секунда от киното един кадър е точно 29,400,000 флика. При 60  кадъра в секунда, който е припознат като много желан ритъм на кадри в наситените с действие видео игри, всеки кадър е 11 760 000 флика дълъг. Това е “чисто” число, което лесно може да бъде разделено или събрано, без да се притеснявате за десетичната запетая.

Създател на фликовете е Кристофър Хорват. Той предлага идеята още през миналата година в платформата GitHub. След това прави модификации на базата на отзивите, които получава. Тази седмица Facebook вече прави фликовете част от платформата си за отворен код и я предлага като единица за време, която да се дефинира в езика за програмиране C++.

Мерната единица трябва да улесни програмирането и разработката на сложни графични елементи и съдържание за виртуалната реалност. За да може подобна среда да е убедителна, графиката ѝ трябва да е перфектна. И най-малките дефекти или насичания веднага биха нарушили усещането за потребителя и ще елиминират усещането за реалистичност.

 

Comments

comments