Фирми плащали „абонамент“ на задържаните митничари на Кулата, за да не минават камионите им през кантар

130656-ivan-geshev

Задържаните митничари при акцията на ГКПП „Кулата“ имали ВИП клиенти. Това стана ясно от пресконференцията на Специалната прокуратура по повод операцията, която бе извършена.
„Определени фирми плащали месечно между 50 и 100 лв като абонамент, за да може камионите им да мивата без да бъдат мерени.
При друг случай се констатира претоварване на камион, плащането е до 100 и над 100 евро за преминаване на по-висока скорост през уредите, за да не се отчете теглото“, заяви Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура, цитира Канал 3.

„Корупцията убива държавата. Безкомпромисни сме към този вид престъпност. Няма да проявим никаква толерантност към подобен вид престъпления. Това се изисква и от европейските ни партньори. Досъдебното производство се води от месец март 2015 година“, каза още той.

Гешев разкри, че по време на акцията само вчера са извършени 83 претърсвания на територията на Казичене, Ихтиман, Сандански, Кулата, Петрич и Кюстендил.
„На граничен пункт „Кулата“ на ден преминават между 1000 и 1500 превозни средства. Задържани са 23 лица, митнически инспектори. До края на деня ще стане ясно колко от тях ще бъдат привлечени като обвиняеми. Става дума за организирана престъпна група за получаване на подкупи. Тези действия уронват престижа на държавата“, отсече Гешев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че службите са показали отличен синхрон по време на акцията.
„Това бе част от мерките, които правителството обяви като приоритет“, заяви главен комисар Маринов.

Comments

comments