Учители от ПГИ „Иван Илиев” споделиха добри практики със свои колеги от Югозапада


За поредна година учители от най-голямата гимназия по икономика в Югозападна България – „Иван Илиев” споделиха със своите колеги от други училища професионалния си опит.

Добрите европейски практики, които преподавателите от ПГИ и преминалите през солиден подбор ученици, имаха възможност да натрупат в Португалия, Обединеното кралство, Испания, Италия, бяха коментирани с поканените на отчетната среща гости –учители от ПГИ, директори и преподаватели от други професионални гимназии, журналисти. Срещата се състоя на 30 и 31 август 2020 г. в балнеокомплекс& SPA АкватониК – Велинград.
42 ученици от XI и XII клас , обучаващи се в специалности „Оперативно счетоводство“ и „Икономическа информатика“ в ПГИ „Иван Илиев“ са били в Португалия в периодите от време съответно:
 Първи поток: 03.03.2019 – 16.03.2019 г.;
 Втори поток: 07.07.2019 до 20.07.2019 г.;
 Трети поток: 01.03.2020 до 12.03.2020 г.
Партньорската организация ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO в гр. Монтижу, Португалия е осигурила работни места във финансовите отдели на различни институции и фирми. Учениците са работили под прякото ръководство на ментори и успешно са изпълнили заложеното в работната програма.
Дейностите по проект № 2017-1-BG01-KA102-035769 „Проучване и усвояване на добри европейски практики за електронна обработка на финансово-счетоводна информация“, програма „Еразъм+”, КД1 „Образователна мобилност на граждани”, сектор „Професионалнообразование и обучение” са осъществени чрез 48 мобилности, организирани в 3 потока, включващи 14 ученици и 2 придружаващи учители.

Възпитаниците на ПГИ чрез реализацията на проекта са надградили ключови компетентности в професионалната си подготовка, приложили са международни счетоводни стандарти и правилата на документооборота във фирмата, използвали са специализирани компютърни програми за фирмено счетоводство и управление на бизнеса, повишили са чуждоезиковите си умения.
Участвалите 6 учители по проект 2019-1-BG01-KA101-061759, „Предприемчиви, мотивирани и креативни в интернационалното училищена 21 век“, Програма „Еразъм+“, КД1 – „Образователна мобилност на граждани“, сектор „Училищно образование“ споделиха с колегите си своя опит и натрупани положителни емоции от трите обучителни курса:
 „Better english for teachers“ в гр. Ексетър, Обединено кралство – Биляна Дончева и
Галина Юнакова;
 „Creativity, innovation, motivation and new teaching methodologies“ в гр. Флоренция,
Италия – Милена Методиева и Антония Бакалова;
 „Teaching strategies, conflict management and emotional literacy“ в гр. Барселона,
Испания – Нина Стоицова и Йордана Стамберова-Стоянова.
Техни партньори са били EUROPASS TEACHER ACADEMY и INTERNATIONAL PROJECTS CENTRE. Чрез участието си в проекта педагогическите специалисти са обогатили своята квалификация, повишили са мотивацията за учене у учениците,
подготвили са се като лидери, които прилагат нови техники и стратегии за преподаване във всяка класна стая.

Comments

comments