Ученици от Симитли се състезаваха по случай Световния ден на храната

Гимназистите от 8-ми до 12-ти клас в СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли се състезаваха по случай Световния ден на храната.
Състезанието премина на 3 етапа. Първият етап беше подбиране на храни по основните хранителни групи. Във втория етап учениците се съревноваваха в приготвяне на сандвич и третият етап на играта – поднасяне и презентиране на сандвича.

В игра в чест на храната логично беше и наградата да бъде храна. Експертно жури от заместник – кмета на община Симитли Евгения Георгиева, директора на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Таня Янкова, зам. директора Йорданка Памуклийска и учителя по география Миглена Димитрова избраха печелившите 12“А“ клас и 8 „Б“ клас, които взеха големите награди. От училищното ръководство бяха приготвили изкусни ананаси за победителите.
До много изводи достигнаха учениците при поучителното състезание и си зададоха въпроса : ЖИВЕЕМ, ЗА ДА ЯДЕМ ИЛИ ЯДЕМ, ЗА ДА ЖИВЕЕМ?

Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Затова обаче, тя трябва да бъде в достатъчно количество и с доказано качество. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и хранителни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.
Но някои хора забравят, че храната не е само за удоволствие.
И въпреки че съвременните хора са прекалено информирани и културни, те знаят правилата, но не ги спазват… Затова гимназистите препоръчаха спазването на няколко прости правила, за да бъдем по-дълго здрави и да водим по-качествен начин на живот:

Консумиране на разнообразни храни – на малки порции, но на често.
Ежедневно приемане на: разнообразни и разноцветни плодове (по възможност в пресен вид) разноцветни зеленчуци (по възможност в пресен вид), пълнозърнести храни, протеини (в т.ч. нетлъсти меса и пилешко, риба и морски дарове, ядки), млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене), мазнини (основно зехтин, масло, авокадо, ядки), ограничаване на захарните изделия и тези, богати на натрий.
Също така прием на вода, пресни плодови и зеленчукови сокове, и по-малко други напитки като газирани, „натурални сокове”, разтворими плодови напитки и пр. Ограничаване употребата на кафе и алкохол и извършване на физическа дейност (ежедневно!) и контрол на телесното тегло.

Comments

comments