Учениците в Бургас няма да учат онлайн по време на грипната ваканция

Ако обстановката се усложни, ще се обсъди възможността за дистанционни уроци

По време на обявената вчера грипна епидемия в Бургас за периода 12-17 януари т.г. учениците няма да учат онлайн, както бе първоначално съобщено и както поискаха местните здравни власти, а ще излязат в истинска ваканция. Това съобщи служебният просветен министър проф. Сашо Пенов, който заедно с колегата си от здравното министерство проф. Асен Меджидиев даде кратък брифинг след редовното заседание на кабинета.

„В момента не се налага грипна ваканция в национален мащаб. Здравните власти се справят със ситуацията, следи се по области“, заяви проф. Меджидиев. По думите му тъй като в момента няма пик на грипната епидемия, той по-скоро се очаква след 10-15 дни, решението им е да се взимат мерки по съответните области, а не в национален мащаб. „Съвместно с министерство на образованието взехме това решение да се пусне краткосрочна ваканция за област Бургас, което беше мнението и на местните власти“, обясни той.

Вчера РЗИ-Бургас издаде заповед за обявяване на грипна епидемия в областта за периода 12-17 януари, като през това време се преустанови присъствената форма на обучение за учениците и те минат на онлайн обучение. Здравните власти обаче са отговорни за затваряне на училищата, докато за формата на обучение думата има образователното ведомство.

Днес проф. Пенов цитира чл. 105 от училищния закон, който му дава право да прецени как да процедира – дали по време на обявените неучебни дни да се учи дистанционно, или не. „Моето решение е тези 4 дни да се обявяват за неучебни без обучение в електронна среда (работни са само 12, 13, 16 и 17 януари, 14 и 15 са събота и неделя – бел. ред.). Четири дни няма да повлияят сериозно на преподаването на учебните предмети. Ако се усложни обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, ще обсъдим възможностите за обучение в електронна среда“, заяви той.

Проф. Пенов обясни, че това ще е принципът, който ще следва и за другите области, ако това се наложи – първата стъпка ще е да обяви определен брой дни за неучебни без онлайн обучение, а втората – провеждане на обучение в електронна среда, при осигурена възможност за това в училището.

Министър Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора като кина, молове и др. и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

Под върха

„Учениците трябва да излязат в грипна ваканция точно преди пика. Ако сега бъде обявена такава, те ще се върнат в клас точно, когато циркулира масово вирусът и ще се разболеят отново“. Това коментира пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й тази година грипът е дошъл доста по-рано, а в момента сме под върха на вълната. „Първите грипни вируси обикновено доказваме края на декември, а сега още в края на ноември. Имунитетът на обществото падна, защото предишните 2 години бяха почти нулеви за грип“, коментира тя.

Затворено

Основно училище „Хр. Ботев“ в община Аврен е затворено със заповед на РЗИ- Варна, съобщи за Радио Варна Ирена Радева, началник на РУО. Причината е високата заболеваемост в учебното заведение, която достига до 47%от учениците. Останалите шест училища в населените места в района работят нормално. Във Варна засега заболеваемостта на ученици и учители е под 30%, информира д-р Радева. Утре следобед в РЗИ ще заседава комисията за борба с остри респираторни заболявания и грип, членовете на която ще обсъдят ситуацията със заболелите в града.

Очаква се скоро заради високата заболеваемост от грип да бъде обявена грипна епидемия в област Пазарджик, вероятно и в Шумен.

Comments

comments