Увеличават цената на водата в Пиринско

вода

 

Наложително е цената на водата в Пиринско да бъде увеличена. Около това мнение се обединиха управителят на ВиК ЕООД-Благоевград – инж. Росица Димитрова, кметове на общини и представители на ВиК Асоциацията.

Днес на общо събрание бе решено цената на услугата – водоподаване, отвеждане и пречистване на водата, да поскъпне с до 30 процента. Крайното решение ще бъде прието от КЕВР.

На заседанието управителят на водното дружество разясни в детайли кое налага цената на водата да бъде увеличена. Според инж. Росица Димитрова това е трябвало да се случи още през януари миналата година, но решението е било отложено, тъй като община Петрич не бе включена в Асоциацията – нещо, което стана факт на днешното общо събрание.

„Цената на услугата в Благоевградска област не е увеличавана от 2010 година. Оттогава досега водното дружество разчита само и единствено на приходите и таксите, които събира от потребителите. В същото време не успяваме и към момента да постигнем до така необходимата консолидация на ВиК Асоциацията, заради отказа на общиинте Кресна и Сандански да се присъединят, а това ни лишава от достъп до европейски средства за инвестиции в подземната инфраструктура“, заяви Димитрова.

„Колкото и да ни е трудно, ние с всички сили изпълняваме поетия ангажимент по инвестиции и ремонт, въпреки ограничания финансов ресурс. Дружеството спазва строга трудова, финансова и производствена дисциплина. И за 2017 година, както и за тази година, успяваме да изпълним инвестиционната си програма почти на сто процента“, допълни управителят на ВиК ЕООД Благоевград.

„Да, има недоволни потребители. Има пречиствателни станции, но на много места се ползват стари етернитови тръби, в които водата се влива след пречиствателните съоръжения и тъкмо там се влошава качеството. Наистина е сериозен проблемът с качеството на предлаганата услуга“, призна инж. Димитрова.

Тя призова кметовете на общини да използват всичките си сили, за да търсят финансиране от държавата за инвестиции в подземната инфраструктура. Поради липсата на Консолидирана ВиК Асоциация целевото държавно финансиране ще бъде единственият източник за обновяване на ВиК мрежата в Пиринско.

В инвестиционната програма на дружеството са заложени само 23 797 000 лв за всички 12 общини, без Сандански и Кресна, които на се част от Асоциацията. В същото време разчетите показват, че са необходими 900 млн. лв. за подмяна на подземната инфраструктура за цялата област. Това е 30 пъти по-малко от необходимото, виждате колко е огромна нуждата от средства, допълни Росица Димитрова.

Приходите на водното дружество са 13 млн. лв. 2 милиона лева са заделят за инвестиции.

Във ВиК ЕООД-Благоевград е оптимизиран състава от служители. От 540 човека, в дружеството вече работят 508 души.

Прогнозно след увеличението цената на водата в Пиринско ще бъде около 2 лева. За общините с пречиствателни станции цената от 165 лева ще стане 2.10 лева с ДДС. За общините без пречиствателни съоръжения увеличената ценана водата ще бъде 1,70 лева.

Източник: ilindenpress.bg

Comments

comments