Тръмп ще покани Ким Чен-ун в Белия дом

zx860y484_3198591

Американският президент Доналд Тръмп ще покани севернокорейския лидер в Белия дом – това заяви самият той в отговор на репортерски въпрос. Двамата лидери обаче не отговориха на многократните въпроси ще се откаже ли КНДР от ядреното си оръжие.
„Подписваме много важен документ, много сложен. Ние имаме чудесна връзка. За нас е голяма чест да подпишем документа.“
Това каза американският президент Доналд Тръмп след срещата си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур – исторически момент, организиран напълно неочаквано само за няколко месеца, макар допреди година двамата да разменяха остри обиди и да изглеждаха на ръба на ядрена война. За пръв път американски президент се среща със севернокорейски диктатор.
„Оставяме миналото зад себе си и ще подпишем исторически документ (…) Светът ще види историческа промяна. Изразявам благодарността си към президента Тръмп заради осъществяването на тази среща“, каза Ким.

 

Двамата държавници се срещнаха сами, в присъствието единствено на преводачи рано тази сутрин, и говориха около 40 минути, позираха за снимки и се оттеглиха за преговори заедно със съветниците си. След това те обявиха обща декларация, чието съдържание все още не са обявили, но се очаква то да бъде разпространено в идните часове.

 

Коресподентът на Би Би Си Робин Брант припомни, че преди 25 години на друга среща в Ню Йорк между двете държави, те са се споразумели да работят срещу употребата на сила, включително ядрените оръжия, и да се стремят към обединение на двете Кореи.

 

След подписването на документа, Тръмп каза, че денят е бил „страхотен“ и че Ким е „много талантлив човек, който много обича държавата си“. На въпрос дали ще се срещнат пак, той отвърна: „Ще се срещнем много пъти“.

 

Кой какво каза

 

Тръмп, който твърдеше, че може да прецени за една минута дали може да разчита на Ким, обяви, че е постигнал „добра връзка“ със севернокорееца. Той специално попита фотографите дали са хванали добър кадър, за да изглеждат всички слаби и красиви.

 

Ким нарече срещата „прелюдия към мир“. „Преодоляхме целия скептицизъм и спекулации за тази среща и смятам, че това е добре за мира“.

 

Ким Чен-ун също така е отбелязал пред Тръмп, че „Целият свят ни гледа и много хора намират тази невероятна среща за научна фантастика“.

 

Здрависването

 

Двамата лидери се здрависаха три пъти. Ръкостискането, чиято снимка обиколи света, продължи 12 секунди – много кратко за стандартите на Тръмп, и за разлика от срещите му с други лидери то бе леко и кротко. (След срещите му с френския президент Еманюел Макрон, по ръцете и на двамата обиконовено остават следи от здравото стискане.)

zx780_3198588

Експерти по езика на тялото сочат, че Тръмп е протегнал ръката си пръв като знак за доминацията си, и по навика си е потупал Ким със същата цел. Той обаче не придърпа рязко севернокорееца, както правеше в началото на мандата си, а самият Ким също потупа Тръмп, като нито един от двамата не застана в очевидно доминираща позиция. Макар американският президент да тръгна по-рано за срещата, Ким е пристигнал преди него – което в корейската култура се тълкува като знак на уважение към по-възрастния събеседник.

Успех, но какъв

И двете страни побързаха да обявят срещата за успех, но без да влизат в подробности какво е договорено, ако нещо изобщо е договорено. Експерти коментират, че досега не е имало среща на американски президент с комунистически диктатор, на която въпросът за правата на човека да не е бил повдигнат – тема, която не е на дневен ред в настоящата визита.
Подредбата на флаговете на двете държави се тълкува като голям успех за Ким, който се стреми да изглежда равен на американския президент.

Източник: dnevnik.bg

Comments

comments