Томислав Дончев смята, че е добре, който иска, да снима с телефон в секциите. Конституцията обаче, забранява подобен акт

Вицепремиерът Томислав Дончев е на мнение, че е добре, който иска, да има право да снима с телефон в избирателните секции.

 

„За мен е добре да има възможност, който иска, да записва с телефон (…) Какво лошо има да има още един елемент на прозрачност. (…) В записването не виждам нищо лошо лично аз“, каза вицепремиерът в интервю за „Нова телевизия“ по повод предложението на опозицията броенето на бюлетините да се предава онлайн.

 

Дончев добави, че практически е невъзможно предаването на видеосигнал в реално време да бъде организирано от държавата, защото не във всички секции, особено отдалечените и във високопланинските райони, съществува техническа възможност за това. „Видеонаблюдението е добра мярка за прозрачност. Аз не виждам нищо лошо, но не знам дали в 12 хил. секции има техническа възможност това да се случи. В планински райони това не е възможно“, каза той.

 

По думите му „въпрос на правна техника е кой (законов) акт трябва да се промени, но всичко е в ръцете на депутатите, защото няма време Министерският съвет да излезе със законодателна инициатива. Преди това в същата телевизия конституционалистът проф. Пламен Киров подчерта, че без промяна в закона видеозаснемането на изборите е невъзможно.

Дончев заяви, че пръв приоритет на управляващите е да гарантират запазването на общественото доверие в изборния процес. „Самият изборен процес не дава шанс за големи злоупотреби. Нечисти практики се упражняват извън изборните секции. В секциите има противостоене на интересите на партиите чрез членовете на комисиите, излъчени на партиен принцип, и е невъзможно да се допуснат нарушения, смята той.

 

По тази причина Дончев изрази съмнение в ефективността на гласуването по пощата – заради съмнението за възможна злоупотреба с правото на глас, безпокойството, че пликовете с бюлетините може да не достигнат до адресатите заради спирането на полетите, както и липсата на 100% гаранция за опазване на тайната на вота.

 

Ако се случи 5 гласа да са подадени от починали, несъществуващи гласоподаватели или без да знаят, ще сложи такова петно върху него, че това, което чуваме сега за злоупотреби, ще ни се стори детска игра“, каза Дончев.

 

Според вицепремиера ГЕРБ няма интерес да ограничава гласуването от чужбина, защото в много държави има достойно представяне. Призова опозицията да помисли дали ако спечели изборите и получи голямо представителство в парламента, ще продължи да говори, че изборите са купени и опорочени.

Предаването на гласуването в изборните секции онлайн, както и заснемането на броенето на бюлетините е невъзможно без промяна в закона. Това поясни в интервю за Нова телевизия проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

 

Предложението за видеоконтрол над работата на Секционните избирателни комисии е на опозиционни партии, които смятат, че така ще се гарантира честността на вота.

 

Според юриста обаче предаването онлайн или снимането в секциите не може да бъде осъществено нито от членове на комисиите, нито от друг държавен орган, нито от наблюдателите на изборите. „Недопустимо е, членовете на СИК имат конституционно право да не допуснат някой да ги снима. Това не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс“, каза проф. Киров.

 

Гласуването с машини във вида, в който се прилага в България сега, е безсмислено, смята конституционалистът. Причината е, че резултатът от броенето след това се пренася ръчно на хартия, което дори забавя, вместо да улеснява членовете на СИК. „От машината няма никакъв смисъл освен недопускане избирателят да гласува с недействителна бюлетина“, каза той..

 

Според юриста законодателите създават „юридическа каша“ с промените в Изборния кодекс, внасяни чрез промени в Закона за мерките за извънредното положение. Този закон обаче не е действащ, защото не сме в извънредно положение.

Comments

comments