Токът за бизнеса поскъпна до рекордните 293 лв./мВтч

Толкова висока цена не е имало никога досега на свободния пазар. Това поставя бизнеса пред сериозни изпитания и е знак за задаваща се инфлация

Абсолютен рекорд за цялата история на българската енергийна борса отбеляза днес цената на тока. В сегмента „Ден напред“ сделките с доставка за 3 август се сключват на ниво от 293.02 лв./мВтч, като за сравнение най-високата постигната досега стойност беше малко над 250 лева.

Колко висока е тази цена от близо 300 лева за мегаватчас се вижда най-ясно, като се сравни с прогнозираната от Комисията за енергийно и водно регулиране средна стойност от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 – 30 юни 2022 г. Това на практика означава, че българският бизнес плаща повече от два пъти за ток над очакваното. И е съвсем логично тази тенденция, която продължава вече целия юли и вероятно ще се задържи поне до края на годината, да започне да се отразява в крайните цени на стоките и услугите за потребителите.

Заради регулирания пазар в България домакинствата все още са защитени от подобни ценови шокове – цената на тока за бита се определя на годишна база от КЕВР и от 1 юли е 108.37 лв./мВтч (без такси за пренос и достъп, както и без компонентата „задължение за обществото“, както и при борсовата търговия).

Цената на българската енергийна борса е втората най-висока в цяла Европа след Гърция, където надхвърля 300 лв./мВтч. В Румъния пък е 267.4 лв./мВтч. Една от причините за тези изключително високи стойности в региона е горещината през последните дни и прогнозата градусите да останат високи и утре. Това води до скок в потреблението на ток – най-вече за охлаждане, както и до по-големи загуби по мрежата.

От друга страна обаче, конкретно в България за утре са продадени много по-малко количества електроенергия, отколкото за днес – 67 хил. мВтч срещу 76 хил. мВтч. Това на практика означава, че има ограничение в предлагането на ток, което допълнително е повишило цените. Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ например продължава да работи с едва 20% от мощността си, въпреки че пазарът позволява да продава ток дори на печалба – разходите й са около 200 лв./мВтч, но колкото повече продава, толкова по-ниска става тази цена, тъй като постоянните разходи се разпределят на по-голямо количество произведена електроенергия. Преди седмица от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори излязоха с позиция по повод високите цени на тока през последните седмици и призоваха държавната централа да не създава изкуствен недостиг, а да работи и продава електроенергия.

Показателно за възможностите да се влияе на пазара в региона е и това, че в Централна и Западна Европа цените на електроенергията са около и под 200 лв./мВтч.
Източник:https://www.capital.bg/

Comments

comments