Този китайски град е копие на Париж

172025_1 (1)


В свои посмъртно публикувани мемоари Ърнест Хемингуей пише: „Ако имате достатъчно късмет да сте живели в Париж като млад, то където и да отидете през останалата част от живота си, той остава с вас. „Изглежда, че един град в Китай е взел думите на Нобеловия лауреат съвсем буквално. Разположен в Източен Китай, Тиандученг щеше да бъде като всеки друг непретенциозен град в страната, ако не беше невероятната му прилика с френската столица.

Строителството на Тиандученг започва през 2007 г. и няколко години по-късно са завършени репликата на Айфеловата кула и булевардите, вдъхновени от Хаусман. Китайската версия на Париж предизвиква интереса на фотографа Франсоа Прост, който пътува до Тиандученг над 9200 км, за да документира пресъздаването на иконичните парижки забележителности в града.
paris-syndrome-2
Пред Architectula Digest Прост разказва, че идеята му идва след като прочита статия на американски журналист, пътуващ из САЩ, за да посети всеки американски град, наречен Париж (има приблизително 20). „Журналистът искаше да разбере произхода, влиянието и потенциалните връзки между тези американски градове и истинския Париж“, казва Прост. „Той скоро стига до извода, че хората живеят така, както биха живели навсякъде другаде в САЩ, и не са много чувствителни към произхода на името на техния град.“
paris-syndrome-7
Това провокира интереса на френския фотограф и той решава да снима всяка реплика на Айфеловата кула, построена по целия свят. Но тази идея се оказва твърде скъпа. Тогава си спомня, че е виждал китайската версия на Париж в музикално видео. Оттам стартира и проектът му.
paris-syndrome-10
На въпроса дали Тиандученг е успял да възприеме и други културни елементи извън Парижката архитектура и градския дизайн, Прост казва, че голяма част от града остава с местните си корени. „Хората, обитаващи в Тиандученг, живеят с техните си обичаи. В предградието живеят предимно семейства от средната класа.“ Фотографът забелязва, че няма същия нощен живот както в Града на светлината. „Хората си лягат рано и се събуждат рано. От гледна точка на храната ресторантите предлагат предимно традиционни китайски ястия.“
paris-syndrome-14
Впечатлението на Прост е, че колкото и да прилича на Париж, китайската версия трудно ще възприеме европейската същност. Идентичността на Тиандученг вероятно ще се развие през следващия половин век. Зависи от дейностите и инициативите, които хората, живеещи там, предприемат.
paris-syndrome-19

paris-syndrome-39

Comments

comments