Танцьори от ансамбъл „Пирин“ с подписка в подкрепа на диригента и хореографа си

Днес, танцьори на ансамбъл „Пирин“ направиха кратък и символичен протест пред сградата на община Благоевград. Едно хоро, песен, аплодисменти и подписка в подкрепа на хореографа  Мирослав Димитров и диригента  Стоимен Добрев белязаха събитието.

Всички те заявиха пълна подкрепа за ръководния екип на ансамбъла и се обявиха против всякакви промени в него.

Припомняме, че преди дни  главният художествен ръководител Данислав Кехайов подаде заявление, че иска да бъде освободен от поста.

Вчера стана ясно, че причина за това решение са нови проекти, с които Кехайов се заема, а на сайта на община Благоевград бе качено съобщение, с което кметът му благодари за съвместната работа.

„Вложих душа и сърце в работата си и мисля, че това се вижда. Тръгвам си с най-добри чувства, работихме дълго и ползотворно, затова искам всички да знаят, че и община Благоевград и ансамбъл „Пирин“ винаги ще имат приятел в мое лице. Прекланям се пред таланта на всички, които работят в ансамбъла. Това е най-красивият и атрактивен ансамбъл в България. Ансамбъл „Пирин“ е обичан, надявам се, че този който ще дойде на мое място, ще подходи с уважение, защото те го заслужават. “, сподели Кехайов.

Той бе спуснат като „парашутист” начело на ансамбъла през 2014 г. , идвайки от ансамбъл „Тракия”, където до този  момент бе един от солистите. До идването му в Благоевград, мястото заемаше Петьо Кръстев, който оглави ансамбъла след напускането на Димитър Христов.

Петьо Кръстев бе назначен като диригент на оркестъра в ансамбъл „Пирин” от емблематичния му ръководител проф. Кирил Стефанов и до напускането си през 2018 г. бе натрупал малко над 18 г. стаж в него.

От ноември м.г. до началото на пандемията в средата на март,  няколко пъти кметът инж. Румен Томов повдига темата за ансамбъл „Пирин” и  липсата на турнета и нова програма. Годишната издръжка на състава от 83-ма души е 1,5 млн. лв. от общинския бюджет.

Comments

comments