Таксиметров шофьор бе осъден на една година условно за смъртта на пешеходец

Таксиметров шофьор бе осъден на една година условно за смъртта на пешеходец. Здравко Проданов бе признат за виновен за пътен инцидент, станал на 18-и май 2013 г. в района на РТЦ – Благоевград. На кръстовището на ул. „Иван Михайлов“ и „Полк. Чамишки“ пред колата на таксиметровия шофьор изскочил човек, който тръгнал да пресича в последния момент пътното платно. Шофьорът веднага се впуснал на помощ на пострадалия и се обадил на телефон 112. Впоследствие обаче 77 годишният Иван Календерски починал, а Здравко Проданов е обвинен, че е причинил смъртта му по непредпазливост.

Автотехническата експертиза установила, че таксиметраджията е карал с разрешена скорост, както и че пешеходецът е пресякъл на неразрешено място, т.е. има съпричиняване от негова страна на фаталния инцидент.

Това е становището и на тричленния състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Диана Узунова, който вчера постанови присъдата при наличие на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства. Освен че Здравко Проданов се е движел с разрешена за градски условия скорост, той направил всичко възможно да спаси пресеклия на забранен участък пешеходец, разкаял се и изразил съжаление за стореното . Той бе осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за 2 години, като присъдата подлежи на обжалване.

Comments

comments