С впечатляващо огнено и светлинно шоу завърши вчерашният празничен ден в Благоевград

 

Честванията за празника на Благоевград радваха жители и гости на града през целия вчерашен ден.

Един от важните моменти в събитието по повод 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество и присъединяването им към Майка България бе присъствието на президента на Република България, Румен Радев.
Той бе посрещнат с бурни аплодисметни, с военни почести, от офицери сержатни и войници, след което се качи на сцената за речта на кмета на община Благоевград.

Инж. Румен Томов приветства президента на Република България, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, жители и гости на града и продължи с тържествено слово:“ На днешната дата, през 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая.
Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска и освобождават днешния Благоевград.
Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.
Вече 108 години днешният ден е тържество на единството на народ, дръзнал да се бори за свободата на Отечеството. Историята е доказала, че българския дух е силен и несломим, и не трябва да забравяме, че сме длъжни пред онези, които влизаха безстрашно в бой за Родината“. Продължи, като акцентира върху завета, който всеки трябва да носи в сърцето си, от горди и непокорни българи. Тяхната памет трябва да се почита и помни, да се запази идеала и вярата за свободна и достойна България. „Силна държава се гради със смелост и дръзновение, с отстояване на ценностите и независимостта, с воля за свобода на духа и самоуважението, с единство на народ и държава!
Честит празник, Благоевград! Честит празник, Пиринска Македония!
Честит празник, България!“, завърши патриотично инж. Томов.

Президентът Радев изрази благодарност към кмета на община Благоевград за поканата като добави, че за него е чест да сподели тържествата, с които града отбелязва „една светла за цяла България годишнина.“

“Балканската война е венецът на героичните усилия на нашия народ за освобождения и национални обединения. Мечтата на всички е да заживеят заедно, в едно общо свободно Отечество. Цената на победите, на борбата за независима и обединена България е висока. На бойните полета остават живота си хиляди доброволци, мобилизирани от цялото българско землище. Днес, когато отправяме тържествени слова, нека склоним глави в знак на почит и благодарност към храбрите и достойните – за тяхната безпределна любов и саможертва за България.“ В светлия празник той пожела здраве, сили и успехи и запазване на духа, паметта и традициите на красивия и борбен край.

Тържествената програма продължи с преглед на реплики на бойните знамена, с участието на Национално дружество „Традиция“. На сцената се качи емблемата на Благоевград, ансамбъл „Пирин“ и невероятните групи „Мистик“ и „Сигнал“.

Кулминацията на програмата завърши със зрелищно огнено и светлинно шоу, което се изпълнява, сливайки древните традиции с иновативни техники. Уменията в различни стилове като въртене на огнен пой, драгън стаф и други, заплени и впечатли жители и гости на града.

Comments

comments