Сърбия постави въоръжените си сили в пълна бойна готовност

Сърбия постави своите сили за сигурност на границата с Косово в „пълна бойна готовност“, игнорирайки призиви на НАТО за успокояване на напрежението между двете страни.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Братислав Гашич заяви, че е „разпоредил пълна бойна готовност“ на полицията и други звена за сигурност и те минават под командването на началника на щаба на армията според „техния оперативен план“. Гашич е действал по заповед на президента Александър Вучич.

Намираме се наистина в трудна ситуация, но ще дадем всичко от себе си, ще се погрижим за запазване на мира и стабилността и ще защитим нашите хора в Северно Косово и Метохия. След като косовските албанци вдигнаха нивото на бойна готовност, аз ще взема всички необходими мерки за защита на Сърбия, Александър Вучич.

Сръбски войски на границата на отцепилата се провинция Косово за известно време бяха поставени в състояние на висока бойна готовност, след като бяха получени сигнали за тормоз на етнически сърби в Северно Косово.

По-рано международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (KFOR) заяви, че разследва инцидент, свързан със стрелба в близост до неин патрул. Уточнява се, че става въпрос за инцидент с участието на „неизвестни въоръжени мъже близо до град Зубин Поток“.

Няма жертви или материални щети, работи се за установяване на всички факти. Тъй като са планирани срещи между представители на всички страни, е важно да се избягват всякакви изказвания или действия, които биха могли да предизвикат напрежение и изостряне на ситуацията, посочва KFOR.

Началникът на генералния щаб на сръбската армия Милан Мойсилович е заминал за южния град Рашка, близо до Косово, където са разположени сръбски армейски части.

В понеделник екип от косовски журналисти е бил нападнат от неизвестни лица в село Зубче в Северно Косово, съобщи полицията. Хвърлени са камъни по колата на журналистите, като двама от тях са получили наранявания, а стъклото на автомобила е счупено.

Comments

comments