Съкратената шефка на отдел „Социална политика“ в Благоевград Елена Стойчева изгуби делото срещу общината за уволнението си

Бившата държавна служителка в община Благоевград Елена Стойчева загуби делото за съкращението си като началник-отдел „Социална политика“, информира в. „Струма“ . Решението е окончателно на Върховен административен съд и не подлежи на обжалване.

Стойчева получи заповед за прекратяване на трудовите й правоотношения миналата година на 27 февруари, след като общинските съветници утвърдиха новата структура на администрацията на кмета инж. Румен Томов. Уволнената обжалва отстраняването си с искане да бъде възстановена на работа и да й се изплатят 6 заплати плюс законовите лихви върху тях, но магистратите отхвърлиха прeтeнциите й като неоснователни. Мотивът е, че е налице реално съкращение на длъжността й и тя не съществува в новото длъжностно разписание в администрацията, а на мястото на заеманата от нея позиция е утвърдена длъжност главен експерт. Стойчева ще трябва да заплати 100 лв. на община Благоевград за разноски за касационната инстанция.

Още двама съкратени в началото на 2020 г. служители на общината са загубили заведените дела за връщане на работа на ниво Окръжен съд – Благоевград. С решение на състав, председателстван от съдия Николай Грънчаров, е отменено постановеното от районните магистрати възстановяване на длъжност на главния експерт „Жилищна политика“ Иво Георгиев. Той бе освободен на 17 януари 2020 г. По-нисшата инстанция бе преценила, че извършеният подбор на кадри в отдела е било формално и недобре мотивирано, и първото съдебно решение бе в полза на ищеца с разпореждане да му се изплатят и 6600 лв. заедно с лихвите. Окръжните съдии обаче са преценили, че е налице реално съкращение на щата, който той е заемал, и отхвърля претенциите му като неоснователни.

Също без уважение състав на Окръжен съд – Благоевград начело със съдия Катя Бельова е оставил искането за възстановяване на длъжност младши експерт „Образование“ на Елеонора Атанасова. Тя бе поискала законово обезщетение от 6 заплати в размер на 4680 лв., след като бе прекратен договорът й на 10 февруари 2020 г. В мотивите си за отхвърляне на иска й магистратите сочат, че към датата на уволнението й е било влязло в сила ново разписание на длъжностите в общината, в което щатът на експерт „Образование“ е съкратен. Освен това за заеманата от Атанасова длъжност не е имало утвърдена от работодателя длъжностна характеристика

Comments

comments