Съдът потвърди глоба от 1500 лв. на рудник „Ораново“ за лоши условия на труд

Районен съд-Благоевград потвърди наказателно постановление за 1500 лева, издадено от Главна инспекция по труда на рудник „Ораново“ за лоши условия на труд. Санкцията е наложена за нарушение на Правилника по безопасност на труда в подземните въглищни рудници във връзка с чл.21 от ПЗР на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.
На 19.10.2015г. двама инспектори от дирекция инспекция по труда Кюстендил са съставили на дружеството Акт за установяване на административно нарушение за това, че при извършена проверка на 06.10.2015г. в рудник“Ораново“, е констатирано, че това дружество, в качеството му на работодател, не е спазило проекта при прокарването на уклон и травербан в района 2-ри добивен участък на рудник „Ораново“.
Както между впрочем е постановено в акта, при тази проверка е констатирано също така, че в резултата на това неспазване на Проекта, е изменена и транспортната схема като в началото на уклон 20 е монтиран гуменолентов транспортьор и не е монтирана монорелса и хаспел за доставка на материали до работното място.
Поради тази причина на въпросното отклонение и неспазване на утвърденият проект, се е налагало работниците ръчно да доставят крепителните материали, като даже бил и наранен един от работниците в рудника заради подхлъзване . Било затруднено и придвижването на работниците по тази гумена транспортна лента, намален е габарита на изработката. Всички тези отклонения са рефлектирали върху здравословните и безопасни условия на труд в този рудник и респ. минен участък и са затруднили, а не облекчили труда на работниците под земята.
Въз основа на акта съставен от инспекция по труда Кюстендил, Изпълнителният директор на Главна инспекция по труда -София е наложил на дружеството имуществена санкция в размер на 1500.00лв.
Съдът прие, че със събраните по делото доказателства е установено по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил описаното в наказателното постановление нарушение. Именно затова потвърждава глобата от 1500 лева на рудника.
Решението може да се обжалва пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

Comments

comments