Съдът не позволи на Бербатов да стане президент на БФС

Снимка: СПОРТАЛ

Димитър Бербатов претърпя неуспех при опита си да бъде вписан в Търговския регистър като президент на БФС. По този начин проведеният от него форум на 18 март в НДК, който имаше претенции за конгрес на футболния съюз, претърпя провал и взетите там решения се оказаха нелигитимни.

Юридическият екип на Бербатов е получил откази на две инстанции – първо от Софийския градски съд, а след това и от Софийския апелативен съд. Вторият отказ е окончателен и не подлежи на обжалване.

На 18 март Бербатов събра 76 представители на клубове, които го избраха за президент на БФС, а преди това освободиха Борислав Михайлов от длъжност. Веднага след това бе подадена молба до Търговския регистър. Тя обаче бе обжалвана от страна на БФС – от члена на Изпълкома Емил Костадинов, както и от един от неучаствалите на форума клубове, но редовен член на футболния съюз – „Академик“ (Сф). По-късно тези жалби бяха уважени и последва отказ за Бербатов.

Дни по-късно, на 23 март Изпълкомът на БФС изключи 62 от тези участвали клубове (само аматьорските), а също така наложи и тежки санкции на представителите на професионални клубове, които са били делегати на 18 март. Сред тях бе и изпълнителният директор на „ЦСКА-София“ Филип Филипов, който получи забрана да заема длъжността в срок от 1 година, а клубът бе глобен с 15 000 лв. Един от най-доверените хора на Бербатов – членът на Изпълкома до 2021 г. Петър Величков пък бе отстранен от футбола за 3 години.

На предстоящия редовен конгрес на БФС на 20 май предстои да бъде разгледан статутът на лишените от членство клубове. Това общо събрание обаче няма да е изборно, а на него само ще се приемат план за развитие на БФС за периода 2022-2026 и бюджет за същия период. Гласуването на бюджета е особено ключово, тъй като спортният министър Радостин Василев заплаши да отнеме лиценза на БФС, ако ведомството му не получи такъв от футболния съюз в срок до 25 май.

 

ОПТИМИЗЪМ В ЕКИПА НА БЕРБАТОВ

Специалистът по спортно право Георги Градев, който помага на екипа на Димитър Бербатов, изрази оптимизъм, въпреки съдебното решение. Във „Фейсбук“ той обяви, че мярката е само временна заради жалби на Емил Костадинов и два футболни клуба, но това ен променяло нещата:

„От БФС са се ”похвалили”, че “Бербатов загубил и на втора инстанция опита си да бъде вписан като шеф на БФС”.

Но са забравили да пояснят, че този акт на съда има само охранителен характер и не отменя решенията, взети на конгреса през март. Те са в сила. Срещу тях продължават да се водят дела от Емил Костадинов, Академик и Барокко. Запомнете добре тези имена — само те крепят статуквото в момента. Но няма да е още дълго.

Колелото вече се завъртя и никой не може да го спре. Каквото има да става, ще става. Скоро ще гръмне топчето“.

 

 

 

 

Източник: СЕГА

Comments

comments