Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината

© gchq.gov.uk

Сър Джеръми Флеминг, директор на британската агенция за цифрово разузнаване и сигурност GCHQ (една от най-силните в света, еквивалент на американската Агенция за наионална сигурност, NSA) не е от хората, които се появяват често и още по-рядко говорят. Днес той произнесе необичайно дълга реч в Австралийския национален университет, посветена на глобалната сигурност в конткеста на войната в Украйна. Предлагаме ви какво каза (а то заема по-голяма част от словото) за Владимир Путин и действията му след 24 февруари 2022 г.

 

Вярвате или не, изминаха само 36 дни, откакто Владимир Путин започна непредизвикана и преднамерена атака срещу Украйна. Беше шокиращо във всеки смисъл на думата. Но не беше изненадващо. Виждали сме тази стратегия и преди. Видяхме оформянето на разузнавателната картина. И сега наблюдаваме как Путин се опитва да изпълни плана си. Но се проваля. И неговият План Б е по-голямо варварство срещу цивилни и градове.

 

Очевидно той играе по различни морални и правни правила. Твърде много украинци и руснаци вече са загубили живота си. И извън тази висока цена животите на много, много други са били разбити. ООН изчислява, че за малко повече от месец повече от десет милиона души вече са напуснали домовете си. Това е хуманитарна криза, която никога не е трябвало да се случва. И нищо още не е свършило.

Comments

comments