Съветниците в Кресна с жест към бизнеса – допуснаха забавяне на наемите, свалиха и цената на минералната вода

През 2023 г. с 5 лв. поскъпва само скицата за имот и се въвеждат  20 лв. за разрешително за сеч на повече от 5 дървета

В дните, когато всичко поскъпва, Община Кресна реши да облекчи търговците, които плащат такси за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади и улични платна, като им даде глътка въздух. До края на миналата година договорът с тях се прекратяваше при неплащане на таксата в продължение на един месец, тази година обаче този текст отпадна от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кресна и дава възможност на бизнеса да забавя плащанията, ако търговията не върви. Така занапред администрацията ще отнема издаденото разрешение за ползване на място само когато то не се използва по предназначение, когато на своя глава търговецът го е преотдал на друг или когато обществени нужди налагат това.
Промяна в актовете за гражданско състояние, за което до момента жителите на общината плащаха по 4 лв., тази година вече ще се издава безплатно.

Общинският съвет намали и цената на минералната вода в общината, която се ползва „за други цели“ – всички извън питейно-битово водоснабдяване, лечение или спорт. Досега частниците можеха да си пълнят басейните или да се отопляват срещу 50 ст. за кубик, ако температурата е до 30 градуса, 60 ст. за температура от 30 до 50 градуса и левче за минералната вода с температура над 50 градуса, новите цени са 30 ст. кубика за първите 2 групи и 56 ст. за най-топлата минерална вода.

От десетките услуги, предлагани от общината, с корекция в посока поскъпване са само 2. Едната е за издаване на скици за недвижими имоти, които от 15 лв. стават 20 лв., а другата е разрешителното за отсичане на повече от 5 дървета и до 1 дка лозе – до момента жителите на общината го получаваха, без да плащат, от 2023 г. то вече ще струва 20 лв.

Въвежда се и такса за по-бързо издаване на скица-виза за проучване и проектиране. Обикновената поръчка, която е до 14 дни, остава 25 лв., но ако някой иска скицата до 5 дни, това удоволствие ще му струва 40 лв.

Специално темата за минералната вода в Община Кресна е доста наболяла от няколко години заради остарялата инфраструктура и загуби по трасето, както и заради подозрението на част от местните съветници, че са възможни опити на отделни бизнесмени за възползване от слаби места в системата и да плащат по най-тънката тарифа, независимо от това каква е температурата на водата. Преди 5 г. колегите им от предишния съветнически мандат настояваха цените да се определят след обществен дебат, но искането не бе скрепено с решение и в Кресна това все още става единствено по предложение на кмета Николай Георгиев.в.Струма

Comments

comments