Строителството на „Струма“ през Кресненското дефиле ще се забави с няколко месеца

© Цветелина Белутова, Капитал

Строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще се забави с поне няколко месеца заради свикването на работни групи, които трябва да посочат кой е най-безопасният от екологична гледна точка вариант за преминаване на пътното платно в района. Това се разбра от изказване пред Би Ти Ви на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

 

Той обясни, че се води „тежък диалог“ с Министерството на околната среда и водите. Сформирани са 3 работни групи, които настояват да се прегледат всички варианти за строителството на магистралата. Предложенията за изграждането на участъка през Кресненското дефиле са 4 и нуждата от подробно обсъждане ще отнеме поне няколко месеца, уточни Караджов.

 

Той оправда предложението си камионите да плащат от 1 юли по-високи тол такси с това, че страната ни събира близо 3 пъти по-малко пари от разчетите, които е направила Световната банка. Миналата година са събрани 430 млн. лева от тол такси и винетки, а е можело да са 1-1.2 млрд. лева, допълни министърът. Той добави, че няма да се подаде на заплахите за протест от страна на транспортни фирми.

 

„Ако продължаваме да се снишаваме, няма как да стане. Така няма как да достигнем тези 1.2 млрд. лева годишно от винетки и тол такси“, каза още Караджов.

Comments

comments